12 mei: Internationale Dag van de Verpleegkunde: “Leegloop van het zorgpersoneel een halt toeroepen!” 

Morgen 12 mei, de Internationale Dag van de Verpleegkunde, is een uitstekende gelegenheid om hulde te brengen aan dit beroep, dat fundamenteel is voor het functioneren van onze samenleving. Tegelijk luidt de  Belgian Hematology Society de alarmbel: “Laten we de leegloop van het zorgpersoneel een halt toeroepen!” 

De Belgian Hematology Society (BHS) beschouwt het als een absolute prioriteit om de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg te garanderen en te verbeteren. Maar jammer genoeg blijven de omstandigheden waarin verpleegkundigen momenteel hun beroep uitoefenen steeds maar verslechteren. De COVID-pandemie heeft aangetoond hoe belangrijk een kwaliteitsvolle ziekenhuiszorg is en vooral hoe onmisbaar het zorgpersoneel. De hele sector werd danig op de proef gesteld: de verpleegkundigen zijn uitgeput en het is zeer moeilijk geworden om nog personeel te vinden met hematologie als specialisatie. 

De BHS heeft de beleidsmakers al gewezen op het groeiende tekort aan verpleegkundigen in hematologie-eenheden, maar zonder resultaat. Minister Frank Vandenbroucke verklaarde zelf op 31 januari 2023 dat 2.585 van de 52.500 beschikbare ziekenhuisbedden in België moesten worden gesloten bij gebrek aan personeel. Toch ligt er nog steeds geen politiek plan op tafel om een sector in diepe moeilijkheden betere vooruitzichten te bieden. 

Morgen, op12 mei, Internationale Dag van de Verpleegkunde, wordt hulde gebracht aan dit het beroep omdat het een centrale rol speelt in het functioneren van onze samenleving. Maar tegelijk trekken verpleegkundigen hematologie, gespecialiseerde verpleegkundigen en hematologieartsen van de BHS aan de alarmbel.

Ineenstorting

"Wij willen niet in de plaats treden van de verschillende comités die zich reeds inzeten voor een rechtvaardige erkenning van de verpleegkundige functie en de vertaling daarvan in een aangepast loon. Toch vragen wij, gespecialiseerde verpleegkundigen hematologie en hematologieartsen, aan de huidige regeringen om het systeem van het IFIC-barema te herzien voor gespecialiseerde verpleegkundigen hematologie en voor alle gespecialiseerde verpleegkundigen met wie wij solidair zijn, om hen de erkenning te geven die zij verdienen."

"Ten slotte is het dringend noodzakelijk dat de bevoegde politici rond de tafel gaan ziten om maatregelen te nemen die de leegloop van personeel in de gezondheidszorg kunnen stoppen. Als zij dit niet doen, is de ineenstorting van de gezondheidszorg op korte termijn een feit!"

Morgen, op 12 mei, lanceert de BHS ook de bewustmakingscampagne #WeSupportOurNurses. "We willen de politici en het publiek wijzen op de toenemende kwetsbaarheid van onze gezondheidszorg."

"In tegenstelling tot wat er gebeurd is na onze brief van 29 november 2022 aan de Raad van Bestuur van het IFIC hopen we dat we eindelijk gehoor zullen krijgen en dat de verschillende instanties die het dossier beheren, zullen reageren."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.