2.569 miljoen euro voor geneesmiddelen in ziekenhuizen

In 2019 kwam het Riziv voor een bedrag van 2.569,6 miljoen euro tussen in de betaling van geneesmiddelen in de ziekenhuizen. Dat blijkt uit het antwoord dat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf op een schriftelijke vraag van Ellen Samyn (Vlaams Belang).

Het gros van dat bedrag, 2.154,9 miljoen, gaat naar ambulante patiënten in het ziekenhuis. Voor gehospitaliseerde patiënten wordt de rest van het bedrag mooi verdeeld tussen forfaitaire geneesmiddelen (213 miljoen euro) en niet-forfaitaire geneesmiddelen (201,6 miljoen euro).

Verdeeld over de gewesten betaalde het Riziv in Vlaanderen 1.295,4 miljoen euro voor ambulante patiënten, in Wallonië 684,7 miljoen euro en in Brussel 165,4 miljoen euro.

Bij de forfaitaire geneesmiddelen voor gehospitaliseerde patiënten is Vlaanderen goed voor 121,7 miljoen euro, Wallonië voor 72 miljoen en Brussel voor 18,1 miljoen. Voor de niet-forfaitaire geneesmiddelen, zijn de bedragen voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel respectievelijk 124,1 miljoen, 60,3 miljoen en 16,1 miljoen euro.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.