"2018: vuurdoop voor m-health" (Eric Van der Hulst, Imec)

Volgens Eric Van der Hulst (Imec, AP19 projectcoördinator) wordt 2018 het jaar van de waarheid voor medische apps. "In 2017 werden 24 proefprojecten goedgekeurd, in 2018 stappen we hiermee 'in de reële wereld'. De teleconsultatie valt voorlopig buiten AP19.

De gezondheidsinnovatiemanager van Imec zei dat op een bijeenkomst van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs (BVZD). Inleidend lichtte hij nog even AP19 toe. AP19 of actiepunt 19 maakt deel uit van het project van de federale overheid (roadmap) om m-health op de kaart te zetten. Dat domein is opgesplitst in vijf speerpunten (1). Opvallend in de hele discussie omtrent AP19 is het statuut van de teleconsultatie waarbij het twijfelachtig blijft of die technisch echt als m-health gezien kan worden. Voorlopig wordt dat item buiten AP19 gehouden.

Vuurdoop

2018 wordt alleszins het jaar van de waarheid als het erom gaat om de apps die in het proefstadium zitten, te valideren. De 24 projecten uit 2017 zullen dus weldra hun vuurdoop kennen in de 'real world'. Als voorbeeld van een van de 24 projecten haalde hij 'Stay on track' (AMTRA) aan, een initiatief van de Europaziekenhuizen en drie Vlaamse ziekenhuizen, dat loopt in samenwerking met BeMedTech en Agoria.

Belangrijke stap in dat validatieproces wordt de lancering van een zogenaamde 'Self declaration website' (nu nog under construction). Zo kunnen de apps zich voorstelllen aan het brede publiek om vervolgens over te gaan tot het validatieproces in drie stappen, het bekende piramidemodel dat we u in een van onze vorige nieuwsbrieven voorstelden. 

Geleidelijk moet zo een referentielijst ontstaan op de site, een lijst die de ziekenhuizen kunnen gebruiken en na authenticatie, veiligheidschecks en controle op interoperabiliteit opnemen in hun EPD.

Finaal komt het er dan op aan om een geloofwaardig dossier in te dienen bij de overheid, dat op basis van kostenefficiëntie in aanmerking komt voor terugbetaling. Maar, en daarmee landde Van der Hulst weer met beide voeten op de grond, momenteel zijn hiervoor nog geen budgetten voorzien! Er blijft dus nog werk aan de winkel.

Alvast FibriCheck en MoveUp zijn volop bezig met hun terugbetalingsdossier en stelden voor welke stappen ze hiervoor ondernamen.

(1) De vijf speerpunten van AP19 zijn:

  • Stroke: mhealth devices voor acute stroke zorg met ultrasnelle en gespecialiseerde behandeling, voor thuisrevalidatie, herintegratie- mobiele toegang, zelf-management en empowerment van de patiënt en omgeving
  • Cardiovasculaire zorg (risicomanagement en care)
  • Diabetes : telemonitoring, point-of-care testen en digitale ondersteuning van geïntegreerde zorg. 
  • Geestelijke gezondheidszorg : telezorg en tele-psychotherapie, therapietrouw, combinatie met mobiele teams, art 107, ),
  • Chronische pijn: multidisciplinaire aanpak van chronische pijn in gespecialiseerd pijncentrum met monitoring van patiënt : inspanning, slaapkwaliteit, pijnintensiteit en therapietrouw.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.