Afscheid van Griet Vander Velpen in ZOL

Begin mei nam medisch directeur Griet Vander Velpen afscheid van het Ziekenhuis Oost-Limburg waar ze ruim 10 jaar als medisch directeur aan de slag was.  Intussen zette ze de stap naar het medisch-directeurschap in het regionaal ziekenhuis H Hart Tienen. Een terugblik op enkele indrukwekkende verwezenlijkingen via ZOLarium, het tijdschrift van de wetenschappelijke raad.

Dokter Griet Vander Velpen heeft er al een indrukwekkende carrière op zitten, eerst als chirurg, later als medisch directeur in twee ziekenhuizen (vier jaar in het voormalige Mariaziekenhuis - nu Noorderhart-, 10 jaar in het ZOL). Enkele verwezenlijkingen die bij blijven zijn de fusie met het Ziekenhuis Maas en Kempen, de JCI-accreditatier, het EPD HiX en, last but not least: het management van de covid-pandemie in de zwaar getroffen provincie Limburg.

Zelf huldigde ze al snel een transmurale aanpak, steunde ze de opmars van daghospitalisaties en stimuleerde ze de samenwerking met de eerste lijn. Er kwam een zorgstrategisch plan samen met Noorderhart en Netwerk Oost-Limburg. Met daarnaast heel wat aandacht voor de toenadering met het Jessaziekenhuis waar ze zelf bijna 20 jaar als chirurg aan de slag was: "Ik ben blij dat we de concurrentie de laatste tijd wat achter ons hebben kunnen laten (...) dit brengt belangrijke opportuniteiten met zich mee voor de verdere uitbouw van de behandeling van derdelijns- en vierdelijnspathologie in Limburg."

Covidmanagement

Zeer hectisch noemt ze de covidperiode. "Intussen slaagden we erin om alle patiënten met uitgestelde pathologie te behandelen." Maar op het moment zelf was de druk enorm groot: "Kleinere ziekenhuizen verwachtten van ons dat we intensieve patiënten van hen zouden overnemen terwijl we zelf de vraag nauwelijks konden volgen. En ook de FOD Volksgezondheid heeft ons op een bepaald moment heel erg onder druk gezet om patiënten vanuit heel België over te nemen, met weinig concrete afspraken."

Dr. Vander Velpen kan niet genoeg beklemtonen dat toen de goede samenwerking tussen Spoed, Pneumologie, Geriatrie en Intensieve Zorg sterk meespeelde om de ziekte te beteugelen. Ook veel steun kwam toen van de dienst Ziekenhuishygiëne.

Communicatie en het intermenselijke

Voor die beide aspecten had de medisch directeur steeds veel aandacht. Zo startte ze met een HRM-beleid voor artsen: borgen van artsen, functioneringsgesprekken voeren, maar ook concreet eens een bos bloemen sturen als iemand langdurig ziek was: "Iedereen vindt het normaal dat er in ziekenhuizen een HRM-beleid voor medewerkers bestaat, maar voor zelfstandigen - de artsen - is daar geen aandacht voor.

De dualiteit in de ziekenhuiswetgeving maakt dat artsen anders of zelfs niet persoonlijk begeleid worden. Maar uiteindelijk zijn het ook maar mensen met het ziekenhuis als vaste werkplek. (...) Een belangrijk thema hierbij zijn de 'second victims' (...) voor artsen bestaat er geen begeleiding na een incident (...) wanneer ik ervan wist, heb ik steeds getracht om de arts in kwestie op te vangen."

Het tekent dr. Vander Velpen voluit dat ze het ziekenhuis een vleugelpiano schonk om centraal in het ziekenhuis te plaatsen. "Muziek brengt rust en heeft een positieve impact op het lichaam en de geest."

Een volgende stap wordt nu de functie die ze opnam in het RZ Tienen. Ze voelt zich er alvast zeer welkom en we wensen haar veel succes bij die nieuwe uitdaging.

> Griet Vander Velpen nieuwe hoofdarts RZ Tienen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.