Akkoord ASO's geformaliseerd in medicomut: stagemeesters betalen mee

Eerder al werd het akkoord beklonken in een CAO, wat leidde tot een KB. De financiering van die CAO werd uitvoerig voorbereid binnen de medicomut want hiervoor was een potje van 40 miljoen nodig, wou men het akkoord artsen-ziekenfondsen eerbiedigen. De zoektocht naar het budget mocht niet ten koste gaan van de erelonen van de artsen. Finaal betalen alleen de stagemeesters.
Al tijdens de onderhandelingen in mei en juni beklemtoonde medicomutvoorzitter Jo De Cock dat de 10 miljoen extra die nodig was, niet uit de honoraria zou komen. Hij wou naar een vermindering van de tussenkomst vanuit de Riziv-administratiekosten in de vergoeding aan de stagemeesters. Bvas ging daarmee akkoord, samen met de andere syndicaten. Het zou immers vreemd zijn dat artsen die geen assistenten opleiden, daartoe moeten bijdragen.  

Naast die tien miljoen is de 20 miljoen die de regering ter beschikking stelt, nog een onbekende in die zin dat niet precies duidelijk is hoe die gebruikt zal worden om de ASO ’s te financieren in de ziekenhuizen. Dat item komt nog aan bod op een volgende vergadering van de Nationale Paritaire Commissie Artsen-Ziekenhuizen in de loop van deze maand, verzekerde De Cock op de medicomut.

> Akkoord in KB gegoten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.