Akkoord houdt stand: AADM vooral misnoegd over verspilde tijd

De Alliantie Artsenbelang-Domus Medica (AADM) is tevreden dat het akkoord artsen-ziekenfondsen niet is verbroken na het spoedoverleg van afgelopen maandag in de aanwezigheid van minister Vandenbroucke. Dat kwam er nadat Bvas de opzegprocedure opstartte van het medicomut-akkoord.

Uiteindelijk verandert er niets aan het akkoord artsen-ziekenfondsen en zal de minister de wet diverse bepalingen gewoon verder uitvoeren inclusief het overleg met het werkveld zoals reeds was aangekondigd door de minister in het parlement op 27 oktober 2022. "De Alliantie Artsenbelang-Domus Medica (AADM) is tevreden dat het akkoord niet is opgeblazen. Toch betreuren wij de onverantwoorde manier van handelen van Bvas."

"AADM heeft weinig begrip voor deze ondoordachte actie", luidt het. "Bij een effectieve verbreking van het akkoord zouden er enkel maar verliezers zijn: zowel de (geconventioneerde) artsen als de patiënten." Het syndicaat specificeert wat het daarmee bedoelt: "Ongeveer 240 miljoen euro van de artsenhonoraria voor het sociaal statuut van de geconventioneerde arts zou rechtstreeks naar de Belgische staatskas vloeien en nooit meer terugkomen naar de artsen. Daarnaast zou de herwaardering van een raadpleging naar 30 euro wegvallen, zou er geen investering gebeuren in de ondersteuning van de huisartsenpraktijk, zou er geen gmd-premie voor de startende huisartsen voorzien zijn, zou er geen herwaardering zijn van de consultaties bij sommige specialismen,…"

"Voor de patiënten zou de opzegging van het akkoord een grote onzekerheid teweegbrengen met betrekking tot de artsentarieven, waardoor er terug uitstel van zorg komt."

Deze argumenten bracht AADM aan bod tijdens het spoedoverleg met de minister. Daarnaast herhaalde de minister, zoals hij in het parlement reeds had aangegeven, dat er overleg komt. concreet wordt een werkgroep opgericht. Hierdoor veranderde fundamenteel niets aan het akkoord artsen-ziekenfondsen en de wet diverse bepalingen.

Profileringsdrang?

Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica begrijpt danook helemaal niet wat Bvas bezielde om het akkoord op te zeggen. Na het overleg van maandagavond is er niets fundamenteel gewijzigd. "Ik betreur heel sterk deze manier van overleggen. Maandagavond hebben we uren tijd gespendeerd over een surreële opzegging van het akkoord dat perfect had vermeden kunnen worden, als Bvas de moeite had gedaan om de parlementaire verslagen te lezen of een toelichting te vragen aan het kabinet."

"Of dit profileringsdrang richting de artsenverkiezingen was of gewoon onkunde weet ik niet, maar wat zeker is, is dat de geloofwaardigheid van de artsenvertegenwoordiging weer een flinke knauw heeft gekregen.” 

> Lees hier de tussenkomst van AADM

Lees ook:
> Bvas tevreden met adempauze en toegevingen
> Waarom ASGB/Kartel het akkoord nu nog niet opzegt
> "We begrijpen Bvas, maar geen begrip voor opzeg akkoord" (AADM)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.