Akkoord over pandemiewet en alarmsituaties

Het kernkabinet is het eens geraakt over de pandemiewet. Dat bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V).

CD&V-voorzitter Joachim Coens tweette dat minister van Verlinden iedereen op één lijn gekregen heeft. "#pandemiewet ligt klaar om naar parlement te gaan, dankzij het harde werk van @anneliesvl om iedereen op 1 lijn te krijgen en de stroom aan commentaar van non-believers te trotseren. Stap vooruit voor onze democratie!"

In Le Soir gaf minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden al een voorsmaakje van de wet waaraan ze werkt.

Wat bij alarm?

"Bij een alarm moet worden uitgemaakt of men al dan niet in een crisisfase zit, een gezondheidscrisis of een pandemie. Dat moet in een koninklijk besluit. Daarna volgt een lijst van maatregelen die in dergelijke situatie genomen moeten worden. Het gaat om gelijkaardige maatregelen zoals die van vandaag: een beperking van verplaatsingen, de sluiting van niet-essentiële diensten, de avondklok en de mondmaskerplicht", legde ze uit.

De toekomstige pandemiewet komt niet in de plaats van de bestaande instrumenten, zoals de wet van 2007 over de civiele veiligheid, die vandaag aan de grondslag ligt van de coronamaatregelen, maar moet gezien worden als een bijkomende wettelijke basis.

De huidige gezondheidsmaatregelen werden bij koninklijk besluit uitgevaardigd, dat zich baseert op de wet van 2007 en de politiewet.

Maar die basis begint te wankelen door de duur van de crisis. Sinds meerdere weken wordt de roep naar een parlementair debat over de maatregelen steeds luider. In overleg met de voorzitster van de Kamer heeft premier Alexander De Croo belooft dat het voorontwerp van wet eerst aan het parlement zal worden voorgelegd en pas na debat naar de Raad van State wordt doorgestuurd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.