Antaresrapport (1) - Toekomst ziekenhuisfinanciering: waarom veranderen?

Het rapport 'Vergelijkende analyse van de financieringsmethoden voor ziekenhuizen en de toekomstperspectieven voor België' van Antares moet inspirerend werken om in zes jaar tijd naar een nieuwe methode te evolueren voor ziekenhuisfinanciering. Waarom? Het Belgische financieringssysteem raakt na voortdurende aanpassingen in ademnood.

Ons financieringsmodel van de ziekenhuizen in België laat geen enkele gedeeltelijke hervorming meer toe. Alles zou nog complexer, onduidelijker en moeilijker te gebruiken worden als  beheersinstrument. De huidige 'koterij' dient steen voor steen te worden afgebroken en heropgebouwd, luidt het verdict.

Dat vergt moed omdat zoiets niet in een handomdraai tot stand komt. Maar verder aanmodderen zoals we nu bezig zijn, is nog veel minder bemoedigend en vaak frustrerend. En dat terwijl onze buurlanden vaak wel al die stap gezet hebben. Ze kunnen dienen als lichtend voorbeeld.

Enkele pijnpunten van het huidige systeem.

Het is niet transparant en loopt achter op de feiten

- zeer complex, onduidelijk, gebaseerd op indirecte financiering, en zonder enige mogelijkheid tot beïnvloeding, aangezien het geen duidelijke doelstellingen bevat.

- Het leidt tot een financieringstekort voor de beheerder: de behandelde pathologieën zullen de toegekende financiering pas 2 tot 3 jaar later gedeeltelijk beïnvloeden.

- De incentives zijn niet duidelijk, ze stimuleren de versterking van de volksgezondheid niet.

Perverse effecten

- Het risico op overconsumptie van diensten is reëel en vooral te wijten aan het prestatiebetalingsmodel voor artsen. Met ook perverse effecten die leiden tot budgetoverschrijdingen en soms instellingen en artsen aanzetten tot overconsumptie van de zorg.

Ontevredenheid bij alle belanghebbenden

De meeste belanghebbenden zijn het eens over de beperkingen van het huidige systeem. Ze  streven naar een ingrijpende verandering.

DRG-systeem dat geen DRG-systeem is

- Het “Diagnosis Related Groups” of DRG-financieringssysteem vertegenwoordigt in België slechts ongeveer 20% tot 30% van de inkomsten van het ziekenhuis.

- Het wordt gebruikt voor de financiering van het BFM, de geneesmiddelen en de honoraria, maar met regels die verschillen van de ene bron tot de andere.

- Het gebruikte classificatiesysteem komt uit de VS. Het houdt weinig rekening met de Europese en Belgische bijzonderheden.

Lees ook:
Antaresrapport (2) - Toekomst ziekenhuisfinanciering: naar een paradigmashift
Antaresrapport (3) - welke financiering voor de professionals?
Antaresrapport (4) - leren van de buren
Antaresrapport (slot) - Naar een nieuw model op zes jaar via drie werven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.