Artsen Jan Palfijn voeren actie tegen directie: "Voelen ons vogelvrij verklaard"

Een delegatie artsen van het AZ Jan Palfijn voert actie tegen de directie van het Gentse ziekenhuis nadat een collega beschuldigd werd van onrechtmatige euthanasie op een 91-jarige palliatieve patiënt. Hij werd daarop geschorst maar kon na korte tijd opnieuw aan de slag. Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar de exacte omstandigheden.

Maar de artsen zijn niet te spreken over de manier waarop de directie van het ziekenhuis de zaak heeft aangepakt. Zo zou de oorspronkelijke melding gebeurd zijn via een meldingssysteem voor kwaliteitscontrole. De beschuldigde arts werd ook niet gevraagd zijn versie van de feiten te geven, klinkt het.

Precedent

De artsen spreken van een precedent waardoor elke arts op elk moment kan geschorst of ontslagen worden, op basis van een eenzijdige klacht. Om vijf voor twaalf verzamelden de artsen in de centrale hal van het gebouw en volgde een moment van stilte en applaus. Op zaterdag 20 november werd na het overlijden van een bejaarde patiënt bij de politie aangifte gedaan van een "mogelijk onrechtmatige euthanasie", aldus het parket Oost-Vlaanderen.

"We zijn hier in eerste instantie om dokter Jan Rodenbach een warm welkom te heten", zei collega Nick Baelde, die het woord nam namens de artsendelegatie. "Hij heeft een helse week achter de rug." Baelde zei dat de artsen van Jan Palfijn door de zaak het vertrouwen in de directie hebben verloren. "Hij is aan de kant geschoven, geschorst en doorverwezen naar het parket. Dat is erg pijnlijk, want zo heb je geen enkel verhaal. En geen enkele veiligheid om je werk uit te oefenen. Zonder die veiligheid kunnen wij niet werken."

Vertrouwenscrisis

De artsen nemen het woord "vertrouwenscrisis" in de mond en vragen een sterk signaal. De onvrede vertaalt zich voorlopig niet in concrete eisen of een vraag om ontslag. "We gaan het proces hier niet doen. Dat komt toe aan de Raad van Bestuur."

De vertrouwensbreuk vertaalt zich in een beperkt contact tussen de directie en de artsen en een voorrang aan overleg rond de kwestie. Al blijft de zorgcontinuïteit de komende weken verzekerd, zeggen de artsen.

"Escalatie is nooit goed", gaf Baelde aan. "We moeten kijken naar de toekomst. We wachten op de stappen die de Raad van Bestuur zal nemen om het vertrouwen terug te brengen." .

Er werd een onderzoeksrechter gevorderd om de precieze omstandigheden van de levensbeëindiging te onderzoeken en de arts werd gearresteerd en voorgeleid. Hij werd na uitgebreid verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

De arts wordt momenteel verdacht van vergiftiging. Dat is de kwalificatie waarvoor de drie artsen zich moesten verantwoorden in het omstreden euthanasieproces in 2020 in Gent, en die gestraft kan worden met levenslange opsluiting. Het ziekenhuis Jan Palfijn had de arts geschorst in afwachting van de resultaten van het onderzoek, maar die schorsing werd vorige week ongedaan gemaakt.

> Arts verdacht van 'euthanasie' kan weer aan de slag

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.