ASGB/Kartel focust op mentaal, sociaal en ecologisch welzijn

Het Kartel/ASGB maakt een onderscheid tussen prioriteiten voor alle artsen, voor de specialisten en voor de huisartsen. We gaan even in op de strijdpunten waarmee alle artsen te maken hebben. Naast mentaal, sociaal en ecologisch welzijn staat dan uiteraard ook de planning van het artsenaanbod op het menu.

Dat het mentaal welzijn van zowel artsen als patiënten vooral na de pandemie stevig in de kijker staat, hoeft geen betoog. Het Kartel wil dan ook ruimte creëren binnen het bestaande budget om nieuwe initiatieven in de geestelijke gezondheidszorg mogelijk te maken, geestelijke en somatische gezondheidszorg meer integreren en GGZ opwaarderen tijdens de opleiding. Specifiek voor artsen moet de GGZ ook laagdrempelig worden.

Als vanouds voert het Kartel het thema sociale bescherming hoog in het vaandel. Concreet vertaalt zich dat in een hoger Riziv sociaal statuut voor iedere actieve arts om voor een degelijk aanvullend pensioen te zorgen en het stijgend aantal deconventioneringen tegen te gaan. "Voor ASO en Haio willen we een bijkomende verhoging zodat het gebrek aan pensioenbijdragen tijdens de sui generis-jaren gecompenseerd wordt."

Nog een thema dat sinds enkele jaren de belangstelling bij een groeiend aantal mensen wegdraagt, is dat van de ecologische transitie. Bijgevolg vraagt het Kartel extra aandacht in de opleiding voor de te verwachten gezondheidseffecten van klimaatverandering zoals meer hittegolven, hogere kans op pandemieën, nieuwe pathogenen etc.
Toegespitst op de gezondheidszorg streeft het naar een CO2-arm gezondheidszorgsysteem en dus moeten we daarop anticiperen door ons zorgsysteem in functie daarvan te herorganiseren. 

Artsenaanbod
Voor het Kartel moeten de planningsmodellen adequater rekening houden met meer partiële werkzaamheid, onvoldoende compensatie van uitstroom door instroom, meer uitstroom tijdens carrière of zelfs na opleiding,… 
De subquota dienen stringenter toegepast te worden en snel en flexibel aangepast te worden wanneer nodig.

Voor meer details, specifiek ook voor huisartsen en specialisten, verwijzen we u naar de site van het Kartel die sinds kort in een nieuw jasje steekt.

> Verkiezingen: Bvas vraagt 50 euro per gepresteerd wachtdienstuur

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.