ASZ Aalst blij met status referentiecentrum pancreaskanker

Het ASZ is door het Riziv officieel erkend als gespecialiseerd centrum voor pancreaschirurgie. De erkenning gaat in op 15 juli en wordt vanaf dan alleen nog terugbetaald in de centra die een erkenning hebben.

Dit past in een groter plan van de minister van volksgezondheid om complexe chirurgie te centraliseren in ziekenhuizen met voldoende ervaring voor deze aandoeningen.

Steeds betere overlevingscijfers

De selectie gebeurde op basis van aantallen, expertise en resultaten.

Binnen het ASZ verricht een gespecialiseerd team van de dienst Abdominale heelkunde een veertigtal pancreasoperaties per jaar. “Door dergelijke complexe ingrepen te laten uitvoeren door een ervaren team vermindert de kans op complicaties tijdens en na de operatie, en verhogen de overlevingskansen”, zegt dr. Van den Bossche, hepatobiliaire en pancreaschirurg ASZ.

Verwijzing en samenwerking

Voor complexe pancreaschirurgie moeten ziekenhuizen voortaan doorverwijzen naar de erkende referentiecentra waarvan enkel het UZ Gent en het ASZ Aalst erkend expertisecentrum zijn in de provincie Oost-Vlaanderen. Samenwerkingsverbanden met ziekenhuizen uit de regio worden hieromtrent afgesloten.

Lees ook: de-block-concentreert-slokdarm-en-pancreaschirurgie-in-referentiecentra

Lees ook: conventie slokdarm- en pancreaschirurgie goedgekeurd

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.