ASZ Geraardsbergen verbetert kwaliteit beeldvorming met nieuwe aanwinst

De SPECT-CT gammacamera van de nieuwste generatie, zopas geïnstalleerd in het ASZ Geraardsbergen (Siemens, Symbia Intevo), opent nieuwe perspectieven voor het ziekenhuis.

Deze onderzoeken worden zoals bekend vaak aangevraagd door orthopedisten (botscan/botscintigrafie), endocrinologen (schildklierscintigrafie), cardiologen (myocardscintigrafie),… Nuclearisten, verantwoordelijk voor de onderzoeken en het protocol, zijn in Geraardsbergen alvast opgetogen over de nieuwe aankoop van om en bij het miljoen (de investering zou over een periode van ongeveer 10 jaar worden afgeschreven).

Het nieuwe hybride toestel – dat een gammacamera combineert met een CT-camera - kan een CT-scan uitvoeren na het nucleaire onderzoek terwijl de patiënt op dezelfde tafel blijft liggen. Nadien fuseert software het röntgenbeeld met het beeld van de gammacamera. Afhankelijk van de indicatie kan men opteren voor een lage dosis CT of voor een diagnostische CT. De lage dosis CT laat toe om de accuraatheid van de nucleairgeneeskundige onderzoeken verder te verbeteren waarbij een nauwkeurige plaatsbepaling van eventueel ontdekte letsels mogelijk is.

Interdisciplinair overleg

Bij keuze voor een diagnostische CT zal er interdisciplinair overleg plaatsvinden met de radioloog om tot een gezamenlijk protocol te komen. Zo kan de patiënt tegelijkertijd een scintigrafie en een CT van een bepaald gedeelte van het lichaam ondergaan, waarbij de relevante informatie van beide onderzoeken wordt gecombineerd.

Op het toestel zijn softwareprogramma’s geïnstalleerd om de stralendosis laag te houden. Het onderzoek is volkomen pijnvrij, op de prik na om het radioactief isotoop in te spuiten.

“We mogen best trots zijn op deze aanwinst in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis. Het gaat om een belangrijke investering van 1 miljoen euro maar het opent een deur voor verbeterde diagnostiek en verhoogt ongetwijfeld het comfort voor de patiënt”, aldus dr. Rimbaut, hoofdarts ASZ.

De installatie liep niet van een leien dakje. De mastodont met 4,5 ton gewicht werd binnengeloodst via voordeur (geen enkele llft kon het gewicht aan), moest dan vier trappen overwinnen waarvoor enkele plafonds moesten worden opgebroken en uiteraard diende ook in het SPECT-CT lokaal stralingsbescherming te komen via lood in muren en plafond.

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.