AZ Jan Portaels bouwt nieuw 'gezondheidshuis' op CAT-site in Vilvoorde

Op de CAT-site in Vilvoorde, achter het station, bouwt het AZ Jan Portaels de komende jaren een nieuw 'gezondheidshuis'. Het gezondheidshuis is een ziekenhuis, maar wordt op een kleinschaligere en flexibelere manier ingericht. De plannen zijn maandag officieel voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister voor Welzijn en Gezondheid Wouter Beke (CD&V).

Het nieuwe gebouw wordt 29.000 vierkante meter groot, wat zowat dertig procent kleiner is dan het huidige. Het ziekenhuis heeft bewust voor die verminderde oppervlakte gekozen, ook al stijgt de vraag naar zorg in de regio. "Patiënten blijven vandaag gemiddeld minder lang gehospitaliseerd dan vroeger", zegt algemeen directeur Thierry Freyne. "De "hotelfunctie" van een ziekenhuis valt dus weg, waardoor er m nder plaats nodig is, en de ruimte anders gebruikt kan worden."

Tegelijk wordt het nieuwe gezondheidshuis ingebed in de lokale omgeving. Er zal veel worden samengewerkt met zowel eerste- als tweedelijnszorg en andere zorgpartners. "We willen gaan naar een volledig geïntegreerde zorgverlening, en bijkomend ook inzetten op preventieve zorg", zegt Freyne.

De Vlaamse regering voorziet 3,6 miljoen jaar subsidies voor het project, te starten vanaf het nieuwe ziekenhuis in gebruik zal genomen worden, en dat voor dertig jaar. In totaal gaat het om een investering van bijna 100 miljoen euro. 

"Dit nieuwe ziekenhuis beantwoordt aan de visie van de Vlaamse overheid", zegt minister Beke. "Dat wil zeggen: het is een toekomstgerichte infrastructuur, waar flexibiliteit centraal staat en geïntegreerde zorg centraal staat. Dat is de essentie."

De start van de bouw van het nieuwe gezondheidshuis op de CAT-site is voorzien voor 2023. Wat er met het huidige gebouw zal gebeuren is nog niet beslist.

Deze legislatuur investeert de Vlaamse overheid zo'n 900 miljoen tot 1 miljard in nieuwe ziekenhuisinfrastructuur. Projecten in onder meer Diest, Geel en Sint-Pieters-Leeuw zitten in de pijplijn. Het gaat dan zowel om psychiatrische instellingen, revalidatiecentra als algemene ziekenhuizen. 

AZ Jan Portaels is werkgever van 150 artsen en ongeveer 830 werknemers, en telt jaarlijks zowat 11.000 opnames.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.