AZ Turnhout: diefstal patiëntgegevens beperkt

AZ Turnhout ontving op 27 februari drie mails van een onbekende met de melding dat er data van patiënten van het ziekenhuis gestolen zijn. In de mails dreigde de verzender deze gegevens openbaar te maken. AZ Turnhout heeft sindsdien geen gelijkaardige mails meer ontvangen. Er werden ook geen data vrijgegeven. 

Vorige week legde het ziekenhuis officieel klacht neer en werd de privacycomissie ingelicht. De onderzoeken lopen nog steeds bij beide instanties.  

Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder AZ Turnhout, licht toe: “Verder onderzoek bevestigt dat het enkel gaat om oude administratieve gegevens van 19 patiënten uit één enkel softwarepakket. Vorige week hebben we meteen heel wat stappen ondernomen."

"De betrokken patiënten werden op de hoogte gebracht."

"Onze afdeling ICT staat nog steeds in nauw contact met onze externe experts gegevensbescherming. Deze diefstal heeft verder geen enkele impact op de operationele werking van het ziekenhuis.” 

In een opiniestuk sensibiliseert juriste Jellina Buelens voor veilig omspringen met dergelijke gegevens, zeker in het licht van de wetgeving die verstrengt op 25 mei (GDPR).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.