Bart Dehaes: "Oorverdovend stil rond laagvariabele zorg"

Morgen staat de jaarlijkse VBS-hoogmis in het teken van het wijzigende ziekenhuislandschap: laagvariabele zorg, netwerken, ziekenhuisfinanciering... (adjunct)secretaris-generaal ad interim Bart Dehaes warmt de toeschouwers op bij wijze van inleiding, meteen ook het moment waarop hij zijn mandaat neerlegt.

De stilte rond de invoering van de gestandaardiseerde laagvariabele zorg zou weleens de stilte voor de storm kunnen zijn, vermoedt de Limburgse arts. Hij schetst eerst en vooral de enorme veranderingen die de sector de afgelopen jaren moest doorstaan. Met eerst het bewind van Laurette Onkelinx dat nadien toch wel een ommezwaai kende via Maggie De Block en daarbovenop de defederalisering met langs Vlaamse kant de accenten van Jo Vandeursen. Tussendoor klonken geregeld alarmerende geluiden van financiële waakhond Belfius (Maha-rapport).

De gestandaardiseerde laagvariabele zorg belooft voor een volgende schokgolf te zorgen, maar "tot mijn niet lichte verbazing bleeft het tot nu oorverdovend stil hierrond in mijn ziekenhuis (nvdr: ZOL). Op het eerste gezicht maakt men zich weinig ongerust wat ik niet helemaal begrijp."

Maar de echte gevolgen zullen maar zichtbaar worden als de facturatie begint te sputteren?

"Inderdaad. Iedereen denkt dat hij zal krijgen waarop hij denkt recht te hebben maar ik vrees dat men nog grote ogen zal opzetten over een zestal maanden. Ik verwacht verder dat de ziekenhuisorganisaties aan de alarmbel gaan trekken. Maar zelfs als er weldra aanzienlijke problemen vastgesteld zullen worden, zal de poltiek niet meer bij machte zijn om te reageren nu. Men zal zeker niet in dat potje willen roeren en de hete aardappel voor zich uitschuiven. En intussen zullen we in zeer betreurenswaardige situaties terechtkomen. Niet zonder reden vroeg de Bvas om de start uit te stellen. Maar men heeft niet willen luisteren."

Het VBS-symposium gaat ook verder door op de gevolgen van de ziekenhuis-netwerkvorming?

"Ook daar schiet het wetgevende werk nog tekort. Het zou doodzonde zijn mocht al dat voorbereidende werk niet landen, en misschien weer de vuilnisbak ingaan. De huidige uitbreiding van de NMR-toestellen zit geconcipieerd in het principe van de netwerken.  De geesten zijn er rijp voor, maar dan moet het wetgevend kader wel in orde zijn. In Vlaanderen is men daarmee bezig en evolueert men in dezelfde richting, in Wallonië is het allemaal nog gevoeliger."

> Geïnteresseerden weten alvast waarnaartoe morgen: hier vindt u de praktische bijzonderheden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.