Belgen vooral bekommerd om gezondheid en arbeidsongeschiktheid (Oeso)

De Belgen zijn van de Europeanen eerder geneigd te denken dat ze een billijk deel van de belasting ontvangen volgens onderzoek van de Oeso. Verder blijkt dat een grote meerderheid van de ondervraagden het gezondheids- en arbeidsongeschiktheidsrisico op korte termijn als het grootste beschouwt.

De Belgen wijken niet af van dit gevoel met 61% die dit als een prioriteit beschouwen.

De Belgische belastingbetalers ervaren de economie als onzeker, maar zijn van de 25 ondervraagde Oeso-lidstaten het meest overtuigd dat ze een billijk deel ontvangen van de taksen en sociale bijdragen die ze betalen. 

Het onderzoek werd afgelopen najaar uitgevoerd. De resultaten moeten gezien worden in het licht van het gevoel van economische onzekerheid. Driekwart van de Belgische ondervraagden vinden de economische toestand van het land minder of veel minder goed dan in 2019, terwijl 60% zegt bezorgd tot zeer bezorgd te zijn over hun huishoudbudget en de algemene welvaart voor volgend jaar.  

Hoewel de Belgen eerder sceptisch zijn over de steun van de regering bij het overwinnen van financiële problemen, zijn ze positiever dan de ondervraagden uit andere landen: bijna vier op tien zegt overtuigd te zijn dat de regering hen voldoende steunt bij financiële problemen.

Op internationaal vlak zegt 42% van de ondervraagden geen billijk door van de voordelen te krijgen in verhouden tot de belastingen en sociale bijdragen die ze betalen. Van de Belgen is dat maar 20,2% tegen 45,6% die vinden dat wel een billijk deel ontvangen. 34,2% kan niet beslissen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.