België geeft Duitsland, dat ook inzet op gezondheidsportaal, het nakijken

De nieuwe Duitse gezondheidsminister Jens Spahn (CDU) sprak zich voor het eerst duidelijk uit over e-gezondheid in Duitsland. Dat deed hij op de artsendag. Voor hem heeft de ‘gezondheidskaart’ afgedaan en is een gezondheidsportaal de toekomst.

De minister was onlangs niet mals over de manier waarop in Duitsland IT en gezondheidszorg werken. Niet minder dan 14 jaar lang bleef de ontwikkeling van een gezondheidskaart en een passende telematica-infrastructuur er in de steigers steken. Vandaag vindt hij de gezondheidskaart en -lezer gewoon verouderd: Duitsland moet inzetten op een gezondheidsportaal.

Daarmee slaan onze oosterburen eindelijk de richting in die ook ons land verkoos. Vorige week nog hield Maggie De Block dat portaal boven de doopvont (mijngezondheid.be). Ze verklaarde toen dat ons land een grote stap voorwaarts had gezet en in Europa alleen Zweden moest laten voorgaan.

Hoogste beveiliging

Spahn verklaarde voor de Duitse televisie (ARD) dat wettelijke veranderingen dringend nodig waren om in de toekomst elektronisch te kunnen voorschrijven op afstand. De gezondheidskaart die het e-voorschrift moet opslaan en de uitwisseling tussen gezondheidswerkers onderling mogelijk maakt, moet deel uitmaken van een beveiligde infrastructuur, “een ontwikkeling waarvan men nu pas aan het begin staat: we bouwen nu een IT-infrastructuur uit die zal beantwoorden aan de hoogste standaarden.”

Ook aan de patiëntentoegang wordt gewerkt, al kan de minister zich inbeelden dat daar de patiënt voor zijn gegevenstoegang via smartphone of een app met ‘een of twee standaarden lager’ kan volstaan. Finaal ligt die beslissing bij de burgers zelf “maar zelfs dan is een tamelijk hoog beveiligingsniveau nodig”, aldus de minister in de vakpers. 

Spahn wil wel een zeer performant systeem. “Ik ben geen voorstander van een eerste systeem om een eID aan te vragen, een tweede om de belastingsbrief in te vullen en een derde voor een gezondheidsvoorschrift.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.