Brussel in West-Vlaanderen

AZ Zeno en AZ SAV kiezen als eerste West-Vlaamse ziekenhuizen voor het EPD (Primuz) van het UZ Brussel.

Hiermee spelen ze in op de vraag van de overheid om op korte termijn tot een hoogwaardig EPD te komen. Voor de patiënten betekent dit EPD dat de kwaliteit en de productiviteit van de zorg verhoogt. En het ziekenhuis maakt een sprong voorwaarts in efficiëntie en performantie.

Dat dit EPD in België de hoogste score haalt in een internationale classificatie (HIMMS stage 6 EMRAM), speelde mee. De raden van bestuur van beide ziekenhuizen én de artsen keurden de samenwerking met UZ Brussel goed.

Dr. Philippe Duyck, medisch directeur AZ Zeno: “Privacy is voor ons ontzettend belangrijk en ook dat de patiëntendata in ziekenhuisbeheer blijven (op eigen lokale servers). Zo behouden we steeds de controle, terwijl de gegevens altijd deelbaar zijn met zorgverstrekkers buiten het ziekenhuis.”

Of er dan geen West-Vlaamse oplossing mogelijk was? Niet volgens dr. Lebbinck omdat dit “heel specifieke software is die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.”

Enkele financiële voordelen zijn overduidelijk, meent dr. Duyck: het extra overheidspotje voor ziekenhuizen met een geïntegreerd EPD hoort daarbij. “Het gaat hier om medische samenwerking van intussen zes deelnemende ziekenhuizen wat kosten bespaart en iedereen heeft ook zijn inbreng in de verdere ontwikkeling.”

Lieven Vermeulen (AZ SAV): “Begin 2017 volgt de planning voor een gefaseerde uitrol, gespreid over 24 maanden. Eénmaal volledig operationeel voldoen we aan de hoogste normen voor informatisering van zorg.”

Frank Lescrauwaet (AZ Zeno): “Bovendien versterken we onze regionale samenwerking met eerste en tweede lijn. “

V.l.n.r.: Lieven Vermeulen, algemeen directeur AZ Sint-Augustinus Veurne - Frank Lescrauwaet, algemeen directeur AZ Zeno - Karel Ghesquière, voorzitter RvB AZ Zeno - Paul Verhaeghe, voorzitter RvB AZ Sint-Augustinus Veurne - prof. dr. Marc Noppen, CEO UZ Brussel - Jan Beeckmans, algemeen beheerder

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.