Bvas dreigt niet langer met opzegging Medicomut-akkoord

Bvas dreigt niet meer om uit het akkoord tussen artsen en ziekenfondsen te stappen. Dat bevestigt Bvas-voorzitter Johan Blanckaert. Na overleg met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is het vertrouwen hersteld, zegt hij.

Bvas dreigde het zogenaamde Medicomut-akkoord op te zeggen. Daarin maken artsen en ziekenfondsen cruciale spraken, bijvoorbeeld over de tarieven die artsen mogen aanrekenen. Bvas viel onder meer over de invoering van een verbod op ereloonsupplementen in de ambulante zorg bij patiënten met recht op een verhoogde tegemoetkoming. 

Maandag zaten de artsenorganisaties en de minister bijeen over de kwestie. BVAS kondigde nadien aan dat de procedure om het akkoord op te zeggen, wordt stopgezet. "We hebben de garantie gekregen dat in aparte werkgroepen over de modaliteiten gepraat kan worden", zegt Blanckaert. "Er is terug vertrouwen en een wil om te overleggen."

Vandenbroucke is tevreden. Hij "heeft herhaald dat een bescherming van sociaal kwetsbare patiënten ten aanzien van het vragen van supplementen een zeer belangrijke doelstelling is, maar dat over de concrete modaliteiten van een verbod op supplementen voor sociaal kwetsbare patiënten in de ambulante sector overlegd zal worden met de medicomut in de loop van 2023". De maatregel treedt ten vroegste in 2024 in werking.

> Luc Van Gorp (CM): "Tevreden met uitkomst, maar demarche was disproportioneel"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.