Bvas steunt protest retrocessie conventiepremie ASO's

De vraag van ziekenhuizen naar de retrocessie van de Riziv-conventiepremie van de ASO’s stuit op een njet van Bvas. Een artikel in De Specialist bracht de poging daartoe van H.U.B. (Hôpital Universitaire de Bruxelles dat Erasme, Bordet en HUDERF overkoepelt) aan het licht.

Het was een recente brief van H.U.B. die op verontwaardiging stuitte van de kandidaat specialisten in opleiding. Aan hen werd gevraagd om de onlangs ingevoerde Riziv-conventiepremie terug te betalen aan het ziekenhuis. Die premie is bedoeld om bepaalde kosten van geconventioneerde zorgverleners te compenseren en dus gingen de poppen aan het dansen bij de Délégation des Médecins Francophones en Formation (DeMeFF), de Franstalige tegenhanger van Vaso. Bvas wil hen volledig steunen.

In desbetreffende brief van de Brusselse H.U.B. aan haar artsen stond dat deze premies bedoeld waren om kosten te compenseren en dat ze daarom volledig dienden betaald te worden aan de instelling die de kosten daadwerkelijk had gemaakt. De brief nodigde artsen, met inbegrip van ASO’s, uit om het bankrekeningnummer van hun werkgever te registreren via het ProSanté-portaal.

Oorspronkelijk was de premie bedoeld om de energiekosten te dekken en ging het om een éénmalige betaling. Daarna werd ze structureel, met de bedoeling om volledige conventionering aan te moedigen. "Deze premie heeft dus niets meer te maken met een compensatie voor energiekosten, en er is dan ook geen reden meer voor ziekenhuizen om deze bedragen te claimen", verduidelijkt dr. Johan Blanckaert, voorzitter van Bvas-ABSyM.

"Wat de uitbetaling van deze premie betreft, is het wel zo dat het Riziv deze mogelijkheid vermeldt op haar informatiepagina, maar zoals DeMeFF al aangaf, dient dat onderdeel uit te maken van ‘interne akkoorden’ alvorens een dergelijke retrocessie kan overwogen worden. Een dergelijke bepaling is echter niet opgenomen in de overeenkomsten met de H.U.B.", meldde De Specialist.

Vandenbroucke op de vlakte, Bvas volgt ASO's

Terwijl de minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, ondertussen een genuanceerde reactie gaf, aldus Bvas, wijst het syndicaat erop dat de tekst van het ontwerp KB duidelijk bepaalt dat ASO’s de premie zullen blijven ontvangen, ongeacht de voorwaarden die gelden voor ambulante prestaties van artsen, zoals de activiteitsdrempel.

"Als we dit Koninklijk Besluit volgen, zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van deze premie voor ASO’s vervuld omdat ze gelijkgesteld zijn aan het vereiste activiteitsniveau. ASO’s hoeven geen ambulante prestaties aan te rekenen. Dit is een verworven recht. Voor Bvas is het dus duidelijk dat ziekenhuizen geen retrocessie kunnen vragen op deze premie", meldt dr. Blanckaert nog. Om te besluiten: "De bedragen worden rechtstreeks door het Riziv uitbetaald op de bankrekening die door de ASO opgegeven wordt. We raden hen dan ook aan om hun eigen bankrekeningnummer op te geven en niet dat van het ziekenhuis.

> Kandidaat-specialisten verontwaardigd over retrocessie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.