Bvas verbaasd over 'eigenzinnige' supplementenkrimp Vandenbroucke

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bereidt wetgeving voor die de ereloonsupplementen verder aan banden legt. Dat zou blijken uit het verslag van het begrotingsakkoord.Bvas is verbaasd, omdat dat in het overleg nog niet is afgesproken, aldus De Tijd. Het syndicaat vreest ook bijkomende bureaucratie voor de huisarts. De discussie veroorzaakte begin dit jaar al een kortsluiting tussen Vandenbroucke en Bvas. Sindsdien loopt overleg.

Tijdens het overleg zouden de bewuste artikels over het supplementenverbod zeker nog niet in voege treden en in principe niet voor 2024.

"Voorbarig"

Ter herinnering: Vandenbroucke besliste begin dit jaar om de supplementen aan banden te leggen voor artsen die patiënten met een laag inkomen behandelen en die niet in het ziekenhuis worden opgenomen. Maar dat stuitte op protest van Bvas dat hierin een aanslag zag op de therapeutische vrijheid en de vrije artsenkeuze. De bom barstte rond de jaarwisseling waarna besloten werd om hierover eerst rond de tafel te gaan zitten. Dat de maatregel opnieuw opduikt in het verslag van het begrotingsakkoord verwondert Bvas, meldt voorzitter Johan Blanckaert. ‘Het is niet zo afgesproken en het lijkt ons voorbarig.’

In de notificaties staan nog beperkingen op de erelonen aangekondigd, meldt De Tijd. Zo moet elke patiënt in een ziekenhuis de mogelijkheid krijgen een NMR- of CT-scan te laten nemen zonder ereloonsupplementen te betalen.

In januari maakte Vandenbroucke duidelijk dat Vlaanderen een twintigtal ziekenhuizen telt waar geen enkele geconventioneerde radioloog werkt. ‘Dat is licht problematisch’, zei hij toen.

Dr. Blanckaert blijft de supplementen verdedigen en geeft een voorbeeld voor de radiologie: "De  interventionele radiologie is in volle ontwikkeling en verlieslatend. De hogere tarieven voor andere scans compenseren dat."

Bureaucratie bij de huisarts?

Wat de klinische biologie betreft, zou Vandenbroucke willen dat supplementen slechts mogelijk blijven als de patiënt daar schriftelijk en uitdrukkelijk mee akkoord is gegaan. Omdat de meeste onderzoeken elektronisch worden besteld door de huisarts, vreest dr. Blanckaert een ongeziene bureaucratie bij die huisarts. Hij vindt dat de plannen van Vandenbroucke te sterk door ideologie worden gestuurd.

In een reactie van een woordvoerder van Frank Vandenbroucke luidt het dat de ‘werkzaamheden lopen’ en dat de beslissing in het begrotingsakkoord om de erelonen via een wet in te perken, geljkstaat met een engagement van de hele regering.

> Bvas tevreden met adempauze en toegevingen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.