Bvas wou dreigende chaos in Belgische ziekenhuizen afwenden, maar vangt bot

Het Koninklijk besluit over de standaardisering laagvariabele ziekenhuiszorg (LVZ) is vandaag in het Staatsblad verschenen. Het verzoek van Bvas om de invoering van LVZ met minstens drie maanden uit te stellen, gevolgd door alle ziekenhuiskoepels, was tevergeefs. Financiële chaos in de ziekenhuisfacturatie is verzekerd, waarschuwt het artsensyndicaat.

In een brief aan minister Maggie De Block en Riziv-topman Jo De Cock had Bvas vorige week donderdag 13 december gevraagd om de uitvoering van de wet op de laagvariabele zorg minstens tot april 2019 te verdagen. De raad van bestuur van Bvas kwam tot dat verzoek omdat het KB tot uitvoering van de wet op dat moment nog niet gepubliceerd was, en er nog te veel vragen waren over de berekening en toewijzing van de LVZ-bedragen. De Specialist had daarvoor vorige week ook al gewaarschuwd, ook al omdat er juridisch heel wat mangelde. De invoering op 1 januari 2019 was voor het syndicaat van Marc Moens niet haalbaar.

Ook de ziekenhuizen schaarden zich achter de vraag tot uitstel van Bvas. Dat hebben ze gisteren bevestigd in het Verzekeringscomité.

Maar van uitstel tot april 2019 is geen sprake. Zoals Jo De Cock gisteravond meedeelde in de medicomut is het KB tot uitvoering van de wet op de laagvariabele zorg vandaag in het Staatsblad verschenen en treedt het in werking op 1 januari 2019. Het Riziv verstuurde intussen een circulaire per e-mail naar de ziekenhuizen waarover De Specialist afgelopen vrijdag al berichtte. De medische raden zullen de circulaire per brief ontvangen.

Onbeantwoorde vragen

De vragen in verband met het verlies van honoraria in de disciplines pathologische anatomie, radiotherapie en pediatrie kregen geen antwoord. Bvas blijft aandringen op concrete maatregelen en zal aandachtig de invoering van dit complexe systeem opvolgen.

De uitvoering van de laagvariabele zorg verdagen vergt een nieuw Koninklijk Besluit wat wegens de huidige politieke situatie ondenkbaar is. Bvas voorspelt grote problemen in de ziekenhuisfacturatie, zoals de chaos in de politiek dezer dagen. Met verstrekkende gevolgen …, zoals in de politiek dezer dagen.


 

 


 
 
 
 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.