Bvas start opzegprocedure akkoord artsen-ziekenfondsen 2022-2023

In een aangetekende brief van 22 december 2022 aan de heer Jo De Cock, voorzitter van de Nationale Commissie artsen-ziekenfondsen, zegt Bvas het nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen 2022-2023 op naar aanleiding van de publicatie van artikel 22 van de wet van 29 november 2022. Dat voor een supplementenverbod voor zorgverleners (al dan niet geconventioneerd) voor de ambulante zorg aan patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming.  

"Als ondertekenaar van het akkoord artsen-ziekenfondsen 2022-2023, stelt Bvas-ABSyM u in kennis van de schending van dit akkoord door de publicatie, op 9 december 2022, van artikel 22 van de wet van 29 november 2022 over diverse bepalingen inzake gezondheidszorg", aldus de brief. "Dit artikel voert namelijk een verbod in op supplementen voor zorgverleners (al dan niet geconventioneerd) voor de ambulante zorg die zij verlenen aan patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming."

"Dit is dus een wettelijke bepaling over de regeling van honorariumsupplementen zonder voorafgaande toestemming van de nationale commissie artsen-ziekenfondsen. Een van de situaties is dat als een mogelijke reden voor opzegging van het akkoord in zijn  geheel en meer bepaald van artikel 8.2.2."

Dat artikel zegt meer bepaald het volgende: "Het akkoord kan geheel of gedeeltelijk worden opgezegd door een partij na goedkeuring van wettelijke maatregelen met betrekking tot reglementering van de ereloonsupplementen, behoudens indien deze maatregelen tot stand kwamen na akkoord met de NCAZ (medicomut, red.)"

"Bijgevolg verzoekt de stuurgroep Bvas-ABSyM om de procedure van artikel 8.2.5. van het akkoord toe te passen."

Punt 8.2.5 van het akkoord bepaalt de opzeggingsprocedure: via aangetekende brief aan de medicomutvoorzitter Jo De Cock binnen een termijn van 15 dagen na een situatie die volgens een van de partijen niet door de beugel kan (het gestemde supplementenverbod op 29 november, red.). In dat geval roept de medicomutvoorzitter een vergadering bijeen 'van de laatste kans' waarop de minister wordt uitgenodigd. Zonder consensus tijdens deze vergadering loopt het akkoord ten einde na 30 dagen, mits op die vergadering met de minister een meerderheid van de representatieve vertegenwoordigers van de artsen de opzegging bevestigt. In principe is dat een formaliteit vermits Bvas 7 zetels op 12 heeft in de medicomut.

Het Riziv reageerde dus onmiddellijk door op maandag 9 januari 2023 om 19.30 uur in aanwezigheid van minister Vandenbroucke een medicomutvergadering te organiseren. Het enige agendapunt is  "Opzegging van het Nationaal Akkoord 2022-2023 van 21 december 2021".

De kans dat de scherven alsnog gelijmd worden tijdens deze vergadering, wordt door waarnemers als niet al te groot ingeschat in de context van de naderende medische en algemene verkiezingen. Maar definitieve bevestiging volgt dus pas na die vergadering van volgende week.

> Hoe uit het akkoord stappen?

> Met verbod ereloonsupplementen wordt rode lijn  overschreden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.