Ceci n’est pas Fake News

Op dinsdag 17 januari 2023 om 20u organiseert de Geneeskundige Kring van Aalst haar twaalfde Millenniumconferentie. Thema dit keer is 'Fake News'. Opnieuw gaat de kring voor een actueel en maatschappelijk relevant thema, aldus dokter Rogier Caluwé (foto), GKA-bestuurslid. Dit item heeft bovendien raakvlakken met drie actuele crisissen: de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en ook het energievraagstuk.

Zoals steeds zijn de uitgenodigde sprekers van uitmuntende kwaliteit. Brecht Decoene, moraalfilosoof UGent, bijt de spits af. Hij heeft een mooi trackrecord inzake de analyse van complottheorieën. Als bestuurslid van Skepp (Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale) bouwde hij flink wat ervaring op over de evaluatie van fake news. Wel beseft hij maar al te goed dat het aartsmoeilijk is om anti-vaxers te overtuigen van hun ongelijk. Hoe moet u omgaan met patiënten bij wie dergelijke theorieën een vruchtbare voedingsbodem vinden? Hij tracht u handvatten aan te reiken. Vanuit zijn achtergrond analyseert hij de valkuilen die maken dat ons reptielenbrein toch ontvankelijk is voor dit soort informatie.

VRT-journalist Luc Pauwels hoeven we u wellicht niet voor te stellen. Hij staat voor degelijke en goed onderbouwde journalistiek, vooral dan voor alles wat met energie te maken heeft. Minder bekend is misschien dat hij ook een boek scheef met als titel “Journalistiek in tijden van fake news”, en als ondertitel: “Een gewetensonderzoek van een insider.” Daarin aarzelt hij niet om de hand in eigen boezem te steken. Waar artsen steeds erg hoog scoren in vertrouwenspolls bij het brede publiek, is dat voor journalisten een stuk minder het geval. Een themadossier in 'De Journalist' in februari 2021 gaf trouwens aan dat de vertrouwenscijfers in de media tussen 2016 en 2020 van 59% naar 51% gedaald waren in Vlaanderen. Hoe verhouden clickbaits zich tot fake news en welke rol spelen journalisten c.q. uitgevers daarbij? Stof om over na te denken en te debatteren.

Hét bekendste sprekersgezicht is uiteraard viroloog Marc Van Ranst (UZ Leuven). Al jaren geleden is hij uitgegroeid tot bekende Vlaming als griepcommissaris. Tijdens de pandemiecrisis bleek hij niet van het scherm weg te branden, om het dan nog niet te hebben over de sociale media waar hij qua influencer een zwaargewicht is. Hij telt zowel heftige aanhangers als tegenstanders. Hoe bekijkt hij de problematiek vanuit artsenstandpunt? 

Met een dergelijk rijk gestoffeerd panel mag het voor de al even geroutineerde Fatma Taspinar, journaalanker, geen probleem vormen om deze avond in goede banen te leiden als moderator. 

Uiteraard mag en moet u daarbij als publiek ook uw inbreng hebben. Vanuit uw luie zetel thuis zal dat niet lukken. Bewust kozen de organisatoren niet voor een hybride of virtuele formule. Uw live aanwezigheid is vereist. Achteraf kunt u trouwens nog bijpraten tijdens de receptie, en dat is geen fake news! Net zomin als het feit dat aan de conferentie drie punten ethiek rubriek 6 gekoppeld zijn.

Praktisch: Millenniumconferentie 2023: Fake News. Dinsdagavond 17 januari 2023, CC De Werf, Aalst. Inschrijven kan hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 december 2022

    Ceci n’est pas Fake News :
    Radio Free Europe draagt 1 plaatje , 1 Evergreen op aan de Goede Sint Frank Dingske uit Jabbeke :
    “ goeie morgen , goeie dag “