Cimacs en Vaso staan op punt om met protestpetitie 15.000 handtekeningen te halen

Zou jij het vliegtuig willen nemen met een piloot die 80u gewerkt heeft en twee slapeloze nachten achter de rug heeft? Met deze tekst startten Cimacs en de Nederlandse evenknie Vaso een petitie vanochtend. Intussen telt ze al bijna 15.000 handtekeningen.

De tekst die de petitie vergezelt, liegt er niet om: 

"Artsen in opleiding werken momenteel gemiddeld 60 uur per week. Het is niet ongewoon dat deze arbeidstijd tot 100 uur per week kan oplopen, inclusief nachtdiensten, waarbij soms 36 uur achter elkaar zonder rusttijd wordt gewerkt."

"Zou jij vliegen met een piloot die net een 80 uur durende werkweek had met 2 slapeloze nachten?"

"We vragen respect voor de arts-specialisten in opleiding (ASO), zodat de zorg aan de patiënten van de hoogste kwaliteit kan blijven."

"We vragen de naleving van wetgeving inzake arbeidstijd, rusttijd en de erkenning van overuren." 

"Patiënten, en dat zijn wij ooit allemaal, zijn nu de eerste slachtoffers van onze slechte werkomstandigheden."

"De gezondheid van ons allen staat op het spel!"

"VASO (de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding) vertegenwoordigt alle Vlaamse arts-specialisten in opleiding."

Vaso voert zijn actie ook op andere sociale media:

FB: @vaso.be / Twitter: @tweetsvaso 

Eigen accenten

Het is duidelijk dat deze en eventueel volgende acties in eerste instantie uitgaan van de Franstalige assistenten, maar de Nederlandstaligen gaan hierin nu ook mee. Vaso-voorzitter Jonas Brouwers: "Een eigen Vlaamse taskforce 'acties ASO' is opgericht en bekijkt (binnen de mate van haalbare) waar we kunnen aansluiten bij Franstalige acties en waar we eigen accenten leggen.We blijven openstaan voor constructief overleg maar verwachten op korte termijn een duidelijk signaal."

> Lees ook: "Teleurstellend voorstel ziekenhuisfederaties"

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.