Coens sluit verplichte vaccinatie zorgpersoneel niet uit

CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt dat het zorgpersoneel desnoods moet verplicht worden zich te laten vaccineren. Dat laat hij dinsdag weten via Twitter. Morgen buigen de ministers van Volksgezondheid zich over de kwestie.

Nu Frankrijk de vaccinatie tegen covid-19 verplicht maakt voor zorgpersoneel, laait ook de discussie in ons land opnieuw op. Zorgkoepel Zorgnet-Icuro is bijvoorbeeld al langer voorstander van zo'n verplichte vaccinatie, een boodschap die gedelegeerd bestuurder Margot Cloet nog eens herhaalde. De vakbonden in de zorg zijn tegen een verplichting en pleiten vooral voor meer inspanningen om zorgpersoneel te overtuigen om zich te laten inenten. 

Voor coronacommissaris Pedro Facon is een politiek debat nodig over de verplichte vaccinatie. Dat debat komt duidelijk ook opnieuw op gang. Zo komt de kwestie morgen/woensdag op de tafel van de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid. De betrokken ministers van Volksgezondheid willen niet op die discussie vooruit lopen. 

Vorige week sprak Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron zich wel uit voor een verplichting, al wees hij wel op de noodzaak van een sociaal akkoord. 

Beke noch Vandenbroucke voor verplichting

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en zijn Vlaamse collega Wouter Beke (CD&V) toonden zich in het verleden geen voorstander van een verplichting. Zo zei Vandenbroucke vorige week nog in Terzake dat het maanden kon duren vooraleer zoiets in wet is gegoten. Bovendien is het volgens hem niet de bedoeling om "processen aan te spannen voor de 2 procent van het personeel dat in een ziekenhuis met een vaccinatiegraad van 98 procent niet gevaccineerd is".

Vlaams minister Beke van zijn kant heeft totnogtoe altijd de voorkeur gegeven aan een aanpak met "informeren en sensibiliseren", een aanpak die zich volgens hem ook vertaalt in een hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen. 

100%

Maar ondanks het succes van die vaccinatiecampagne, moet nu volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens gestreefd worden naar een zo volledig mogelijke vaccinatie. Daarbij is een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel voor Coens niet uitgesloten. Op Twitter verwoordt de CD&V-voorzitter het als volgt: "Onze vaccinatiecampagne is een mega succes. Nu moeten we naar 100 percent. Zeker in de zorg moeten we iedereen vaccineren die medisch kan, als het moet met verplichting."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.