Computers van Nederlands ziekenhuis verwarmen huizen

Een samenwerking tussen de afdeling Humane Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en een start-upbedrijf leidt tot een bijzondere combinatie van biomedische innovatie en duurzame energievoorziening. Gezinnen kunnen gratis gebruikmaken van warmte die vrijkomt uit de extra krachtige servers die de afdeling inzet.

 

De afdeling Humane Geneeskunde van het LUMC ontwikkelt een nieuwe methode om medicijnen gericht te laten werken op specifieke celtypes, waardoor er minder bijwerkingen ontstaan. Onderzoeker Erik Schultes: “We combineren experimenten in het laboratorium met berekeningen op de computer: heel grote berekeningen op extra krachtige computers.” De warmte die deze computers afgeven als ze aan het rekenen zijn, wordt nu hergebruikt.

Vorig jaar zocht het LUMC samenwerking met Nerdalize, een innovatief Nederlands bedrijf dat adverteert met ‘gratis warmte’. Het bedrijf gebruikt de warmte die computers vrijgeven om huizen te verwarmen.

De deal is als volgt: Nerdalize installeert de extra krachtige servers in een woonhuis. Deze servers zijn ingebouwd in een radiator, die het huis verwarmt. Bedrijven betalen voor de rekenkracht die de computers opleveren. Die rekenkracht is relatief goedkoop, omdat geen dure huisvestingskosten voor datacentra nodig zijn. De bevolking profiteert daarbij van een milieuvriendelijke manier van energievergaring.

 

Bron: nieuwsbrief LUMC van 26 maart 2015.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.