Eerste netwerkaccreditatie voor ZNA

Met een overweldigende score van 99,5% behaalden al de Antwerpse ZNA-ziekenhuizen (*) zopas het prestigieuze JCI-kwaliteitslabel. ZNA is het eerste ziekenhuis in België dat een netwerkaccreditatie haalt.

Op 1.200 meetpunten die werden gemeten tijdens een netwerkaccredatie werden er slechts 7 verbeterpunten genoteerd door de auditoren van het Amerikaanse Joint Commission International (JCI).

 ‘Het JCI-label krijgt ZNA voor 3 jaar en staat borg voor kwaliteitsvolle en veilige zorg in al z’n facetten’ stelt een trotse voorzitter van de raad van bestuur Fons Duchateau.

Voor het accreditatietraject lichtte een vijfkoppige delegatie van specialisten uit de VS  eind vorig jaar gedurende vier weken de drie algemene en zes gespecialiseerde ziekenhuizen van ZNA door. Er bleven toen voor de 1.200 meetpunten zo’n 77 verbeterpunten. Daaraan werd hard gewerkt met het oog op een tweede gericht en afrondend bezoek door een JCI-delegatie einde mei.

Gemeenschappelijk beleid

‘ZNA is het grootste ziekenhuis van ons land en koos omwille van de omvang van de organisatie en de combinatie van somatische en psychiatrische zorg voor een netwerkaccreditatie’, aldus CEO Wouter De Ploey. ‘We zijn dan ook erg trots met de erkenning van de kwaliteitsvolle en veilige zorg die ruim 6.000 van onze medewerkers, onder wie 600 artsen, dagelijks bieden aan zo’n 7.000 patiënten.’

Annick Wauters, algemeen directeur kwaliteit en innovatie, vult aan: “Een netwerkaccreditatie veronderstelt dat er een gemeenschappelijk beleid is voor alle sites en dat is een heuse uitdaging voor een organisatie van onze omvang. De best practices van alle sites werden immers samengebracht.”

“Meer dan ooit zijn wij samen één ziekenhuis dat dezelfde kwaliteitsvolle en veilige zorg biedt aan de Antwerpse patiënt en ver buiten de stadsgrenzen reikt”, aldus voorzitter van de raad van bestuur Fons Duchateau.

(*) Hoge Beuken, Jan Palfijn, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Middelheim, Cadix, Stuivenberg, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Psychiatrisch Verzorgingstehuis

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.