De Block over supplementenstijging: "Ziekenhuizen zagen tak af waarop ze zitten"

"De ziekenhuizen zijn de tak aan het afzagen waar ze zelf op zitten." Een forse waarschuwing van minister De Block (Open Vld) gisteren in de Kamer aan het adres van de ziekenhuizen. Dat naar aanleiding van nieuwe cijfers over de toename van de ereloonsupplementen, afkomstig van de CM. "De mensen pikken dit niet meer", antwoordde de minister op een vraag van Karin Jiroflée (sp.a).

De ereloonsupplementen werden al fors beknot de afgelopen jaren, dat is bekend. Alleen eenpersoonskamers komen nog in aanmerking. De minister geeft toe dat de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers afschaffen of terugdringen, niet kan omdat dat de ziekenhuizen in de problemen zou brengen. Iedereen weet dat ze ondergefinancierd worden.

Publieke opinie bespelen

Intussen bespelen de ziekenfondsen verder de publieke opinie. Vorige maand nog langs de Socialistische Mutualiteiten, deze week vanuit de CM. Jiroflée waarschuwde dan weer voor een evolutie richting klassegeneeskunde.

Voor De Block is de rek er blijkbaar ook stilaan uit na de nieuwe stijging. "De mensen pikken dit niet meer", luidde haar stelling in de plenaire Kamer. Tegelijk geeft ze die ziekenhuizen evenwel geen financiële ademruimte.

Dit gehakketak past ongetwijfeld ook in de discussies achter de schermen over de hervorming van de ziekenhuisfinanciering, die stilaan naar een climax groeit. En uiteraard is ook een artsen-ziekenfondsakkoord nodig voor het jaareinde, met daarin een stukje over de supplementen.

Na een forse reactie eerder van de Bvas (Bvas: "Geen grenzen aan hypocrisie ziekenfondsen") waarin Bvas-voorzitter dr. Moens de forse stijging net toeschreef aan de ziekenfondsen zelf, was ook Zorgnet-Icuro niet mals voor het christelijk ziekenfonds. Voor Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder bij de koepel, is de plaat van de ziekenhuisfinanciering ‘ondertussen grijsgedraaid’. Zorgnet-Icuro plaatst de problematiek terecht in een veel bredere context.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.