"Diefstal patiëntengegevens had geen impact"

Het AZ Turnhout concludeert na een diepgaand onderzoek dat de diefstal van oude administratieve patiëntengegevens geen impact had op de operationele werking van het ziekenhuis en de informaticasystemen. Het ziekenhuis neemt uit voorzorg wel nog bijkomende veiligheidsmaatregelen. "Dit incident geeft ook aan dat ziekenhuizen kwetsbaar zijn qua cyberveiligheid".

Wat voorafging: het AZ Turnhout ontving op 27 februari drie mails van een onbekende met de melding dat er patiëntengegevens van het ziekenhuis gestolen zijn. In de mails dreigde de verzender deze gegevens openbaar te maken.

"Uit het onderzoek dat onze informaticadienst samen met experts gegevensbescherming voerde, hebben we kunnen concluderen dat er geen externe gebruikers in ons netwerk zijn binnen gedrongen", aldus het ziekenhuis. "Evenmin werd vastgesteld wie verantwoordelijk is voor het verzenden van de dreigmails noch hoe de gegevens bij de desbetreffende persoon terecht kwamen. Wel werd bevestigd dat de diefstal beperkt bleef tot oude administratieve gegevens van 19 patiënten vanuit één specifiek softwarepakket." Sindsdien kreeg het ziekenhuis geen gelijkaardige mails meer.

"We willen nogmaals meedelen dat deze diefstal op geen enkel moment impact heeft gehad op de operationele werking van het ziekenhuis en de informaticasystemen", beklemtoont het AZ Turnhout. Toch beseft het ziekenhuis dat voorzichtigheid in deze meer dan ooit de moeder van de porseleinkast is: "We nemen een aantal extra beveiligingsmaatregelen om de cyberveiligheid binnen het ziekenhuis te verbeteren en te monitoren. Tegelijk geeft dit incident aan hoe kwetsbaar ziekenhuizen zijn voor cybercriminaliteit. We zetten daarom volop in op het versterken van de bewustwording van onze medewerkers en onze partners met betrekking tot het veilig omspringen met informatie over patiënten."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.