Dirk Bernard opgevolgd door dr. Stefan De Moor als hoofdarts AZ Sint-Lucas Brugge

Ruim zeven jaar stond dokter Dirk Bernard mee aan het roer van het AZ Sint-Lucas Brugge als medisch directeur/hoofdarts. Maar onlangs raakte bekend dat dokter Bernard niet meer in functie is. Zijn taak wordt overgenomen door NKO-arts Stefan De Moor. 

Dirk Bernard is een bekend gezicht in de artsenwereld, ook buiten zijn ziekenhuis. Nog niet zo lang geleden werd hij bijvoorbeeld voorzitter van de raad van bestuur van pensioenfonds Amonis dat heel wat artsen onder zijn leden telt. 

Verder is hij ook raadslid van de Orde der Artsen voor de provinciale raad West-Vlaanderen en vervult hij al geruime tijd de functie van vicevoorzitter van de Provinciaal Geneeskundige commissie West-Vlaanderen. Daarnaast is hij een prominent ASGB-lid.

Gevraagd naar de reden waarom de samenwerking stopt, kan hij voorlopig alleen een tipje van de sluier oplichten. "Ik bereid een wending voor in mijn carrière en na zeven jaar medisch directeurschap was ik wel aan een andere uitdaging toe."

Zijn opvolger wordt NKO-arts Stefan De Moor.

De overdracht van de bevoegdheden is momenteel aan de gang, dokter De Moor zit in zijn inrijperiode. De Specialist vernam eveneens dat de directeur patiëntenzorg ontslagen werd, dus blijkbaar gaat de operatie iets verder en lijkt het eerder op een reshuffle van het directiecomité?

'Functie anders invullen'

Algemeen directeur Niko Dierickx: "Er bestond een verschil in visie. Het klopt dat we de functie van medisch directeur wat anders willen invullen en eerder denken aan een equipe waarbij we ons inspireren op het voorbeeld van AZ Groeninge."

"Dokter De Moor was de geschikte persoon omdat hij heel wat ervaring heeft opgebouwd als voorzitter van de medische raad. En met dokter Bernard bleek er een verschil in visie te bestaan. Dokter De Moor neemt het medisch directeurschap over, maar laat zich daarbij ook ondersteunen door een internist en de medisch-technische diensten. De functie is niet eenvoudig en zo willen we komen tot meer 'gedragenheid'."

"Wat de directeur patiëntenzorg, Koen Martens betreft, aan de samenwerking met hem kwam inderdaad ook een einde. Hij is bezig aan zijn opzegperiode en er is een vacature uitgeschreven."

Of de covidcrisis een en ander mee in de hand gewerkt heeft? "Dat ontken ik niet", aldus de algemeen directeur. "De crisis heeft meegespeeld naast enkele andere factoren. Het komt er ook op aan om ons team te versterken na de lessen die we trokken uit de crisis en nu de netwerking in een stroomversnelling zit. We zijn als netwerk erkend sinds augustus 2020, op 18 augustus hebben we ons statuut neergelegd."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.