Dit is de Europese kaart met rode landen corona

De lijst met rode landen van waaruit een inreisverbod geldt omdat er gevaarlijke coronavarianten rondwaren, wordt aangepast. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Voortaan staan Tunesië en Bahrein bijvoorbeeld ook op de lijst, Qatar en Jordanië verdwijnen er dan weer van.

De ministers van Volksgezondheid keurden recent een lijst met 27 landen goed waar de situatie dermate zorgwekkend is dat er een reisverbod geldt voor alle niet-Belgen en niet-inwoners van ons land die de afgelopen veertien dagen in zo'n land zijn geweest, met een paar uitzonderingen. Belgen of mensen die hier wonen, moeten bij terugkeer uit een rood land tien dagen in quarantaine. 

De lijst is nu een eerste keer aangepast, kondigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi aan. Jordanië en Qatar verdwijnen van de lijst, Tunesië en Bahrein worden eraan toegevoegd. Daarnaast gaat het om Botswana, Zuid-Afrika, Congo, Nepal, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Bolivia, Paraguay, India, Uruguay, Georgië, Chili, Trinidad & Tobago, Colombia, Bangladesh, Oeganda, Argentinië, Zimbabwe, eSwatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Mozambique, Suriname, Peru en Pakistan.

Delta baart zorgen

In de meeste landen is de aanwezigheid van een onrustwekkende coronavariant de reden. Vooral de deltavariant, die voor het eerst in India werd geregistreerd, baart de politiek en experten op dit moment zorgen. Maar voor sommige andere landen ontbreken simpelweg de nodige data, of ze liggen naast een land dat kampt met een gevaarlijke variant op het longvirus. 

Wekelijkse aanpassing

De rode lijst wordt voortaan wekelijks aangepast, kondigt Mahdi nog aan, tenzij er eerder al dringende aanpassingen nodig zijn. De update zal elke donderdag om 18 uur hier verschijnen.  Aanpassingen worden normaal na 36 uur en ten vroegste na 24 uur van kracht, zodat de betrokken landen en reizigers de tijd krijgen om zich aan te passen. 

Tot nog toe mochten enkel diplomaten en mensen die actief zijn in het persoonsvervoer uit de landen op de lijst België nog wel in. Op vraag van Mahdi krijgen nu ook mensen voor wie er sprake is van dwingende humanitaire redenen een uitzondering, laat hij weten.

Het gaat dan bijvoorbeeld om dringende kankerbehandelingen die in het land van oorsprong niet beschikbaar zijn. De Belgische diplomatieke posten in het buitenland moeten in dat geval een eerste controle doen, waarna de meest ernstige vragen worden doorgespeeld aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Die beslist uiteindelijk of er een attest voor dwingende humanitaire redenen kan worden uitgereikt.

"Het beleid moet menselijk blijven en mensen in nood kunnen helpen", aldus Mahdi.

> Lees ook: deltavariant krijgt bovenhand deze zomer

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.