Dr. Philippe Devos: “Positieve Gezondheid vergroot therapietrouw”

In 2014 promootte dr. Machteld Huber het concept van Positieve Gezondheid na jaren van onderzoek en uitwisselingen met gezondheidswerkers in Canada en elders. In Vlaanderen raakt het meer en meer bekend. Dr. Philippe Devos ontdekte dit naar eigen zeggen boeiende concept tijdens het jaarcongres van huisartsen in het noorden van Brussel in Anderlecht en wil het nu ook promoten beneden de taalgrens.

Hij vindt het concept interessant "omdat het pathologie, ziektepreventie en de zoektocht naar zingeving (zowel voor de patiënt als voor de arts in wat hij of zij doet) combineert, zonder de duurzaamheid van de zorg te vergeten." Die duurzaamheid zullen we volgens hem steeds meer in ons denken moeten integreren.

"Ik wil proberen om alle zorgverleners hiervan bewust te maken. Ik wil hen in staat stellen om het bij henzelf toe te passen. Dit kan een aantal frustraties oplossen waarmee zorgverleners bij hun patiënten kunnen worstelen. Het moet leiden tot meer tevredenheid bij patiënten en verzorgers ...en gemeenschappelijke gezondheidsdoelstellingen op een positieve manier ontwikkelen."

Zingeving

Hij vindt dat de kwestie van zingeving hand in hand gaat met deze reflectie: "Vandaag kunnen sommige verzorgers inderdaad geconfronteerd worden met een drievoudig gebrek aan zingeving: soms werken we, vechten we voor een patiënt, maar komt de patiënt terug en hervalt hij. Dat kan zeer ontmoedigend zijn voor de verzorger. Soms hebben we het gevoel dat we de patiënt niet in staat hebben gesteld om zich volledig te handhaven. Op dit niveau kan positieve gezondheid de therapietrouw vergroten. Het is een modern en nuttig instrument. De patiënt komt ook veel tevredener weg van het consult en het gesprek met de arts." 

"Helaas zal positieve gezondheid het probleem van de administratieve overbelasting van artsen niet oplossen", knipoogt hij.

Ook in ziekenhuizen

Positieve gezondheidszorg wint in ons land op verschillende niveaus terrein voor huisartsen en specialisten: "Ik dacht nochtans eerst dat deze aanpak in België alleen in de eerste lijn werd ingezet." Maar hij merkt dat het concept nu ook de ziekenhuiswereld bereikt, althans beneden de taalgrens. 

Als de eerste lijn en de ziekenhuizen gevoelig zijn voor dit onderwerp, zal de patiënt er ook baat bij hebben bij een ziekenhuisopname thuis: "Zorgverleners zullen met dezelfde stem tegen de patiënt spreken. Deze benadering zal de geneeskunde niet op haar kop zetten, maar het is een instrument dat iets toevoegt aan de verzoening van de zin van het leven en de geneeskunde. Het is een mix tussen de piramide van Maslow en ziektemanagement," besluit Dr. Devos.

> Voor artsen-positivo's: de inspiratietour Nederland

> "Drama als hoog opgeleiden voor de eindmeet afhaken"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.