Drie ziekenhuizen verliezen conventie complexe slokdarmchirurgie

In het Verzekeringscomité van het Riziv werd bekend dat de Rizivconventie met de ziekenhuizen voor de terugbetaling van complexe chirurgie bij slokdarm-, gastro-slokdarmtumoren en niet-oncologische slokdarmziekten is geëvalueerd. Drie centra voor complexe slokdarmchirurgie verloren hun overeenkomst. Het Ziekenhuis Oost-Limburg gaat in beroep.

Artikel 8 van deze overeenkomst bepaalt dat als de drempels worden gehaald, het akkoord kan verder lopen  totdat het Verzekeringscomité beslist of de conventie wordt voortgezet. Worden deze drempels niet gehaald, dan eindigt de overeenkomst na drie jaar.

Drie jaar

Ter herinnering: de driejarige looptijd van de overeenkomst ging in op 1 juli 2019 en eindigde op 30 juni 2022. De pancreascentra die de drempels haalden, ontvingen op 25 juli 2022 een mail waarin hun aantal werd vermeld en er werd bevestigd dat zij, nu ze de contractuele drempels hadden gehaald, de overeenkomst verder konden toepassen.

De mail werd gestuurd naar de algemeen directeur, de medisch directeur en de 2 pancreaschirurgen die bij het sluiten van de overeenkomst werden genoemd. 

Drie centra voor complexe slokdarmchirurgie haalden de drempel van 75 interventies in drie jaar echter niet: CHWAPI (58), ZOL (70) en UCL St Luc Brussel (63).

Naar een ander ziekenhuis

Hun conventie eindigt op 1 oktober 2022. Om patiënten met een diagnose niet uit te sluiten van de behandeling in het betrokken centrum, zullen diensten met een uitvoeringsdatum tot 30 september 2022 door de verzekeringsorganisaties worden aanvaard. De ziekenhuizen kregen de kans om dit besluit aan te vechten.

Toekomstige patiënten en de betrokken chirurgen die dit type behandeling willen voortzetten, zullen zich moeten wenden tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis dat aan de conventievoorwaarden beantwoordt: meer dan 75 ingrepen over een periode van drie jaar.

> ZOL in beroep tegen schrappen uit conventie complexe slokdarmchirurgie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.