"Elk jaar bijna 1 miljard extra loonkost nodig voor verpleegkundigen"

De zorgsector heeft elk jaar 46.000 nieuwe personeelsleden nodig, en dat tot 2026. Dat komt onder meer door de vergrijzing, maar ook doordat de komende jaren veel werknemers met pensioen gaan. De Vlaamse werkgeversorganisatie Verso smeekt om een “globaal actieplan”, zoniet vreest ze dat de dienstverlening in het gedrang komt.  Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) schat dat we bijna 1 miljard extra loonkost per jaar nodig hebben voor voldoende verpleegkundigen.

“We kennen federaal een systeem waarbij mentoren worden ingezet op de werkvloer die ondersteund worden. Een systeem dat niet toegankelijk is voor de non-profit. Er is een systeem met RSZ-kortingen voor werkgevers die werkzoekende 55-plussers aanwerven: dat is niet toegankelijk voor het grootste deel van de social profit”, aldus Verso-directeur Ann Gaublomme. Ze richt haar alarmkreet zowel naar minister van Werk Kris Peeters, naar minister van Welzijn Jo Vandeurzen als naar minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Evenwicht zoek

In 2008 hielden vijftigplussers en jongere werknemers elkaar nog in evenwicht, vandaag is dat evenwicht zoek. Voor 10 vijftigplussers zijn er nu maar 6 jongere werknemers meer. En dan zijn er nog de personeelsleden die tijdens hun loopbaan de zorgsector verlaten.

Goublomme dringt vooral aan op een globaal plan om alle maatregelen met elkaar te doen sporen: “Het beleid is te versnipperd. Er wordt door deze regering massaal ingezet op capaciteit: bedden, erkenningen, infrastructuur en dat is nodig. Maar dat is niet voldoende: er moeten ook mensen tegenover staan.”

Duizelingwekkend

Ook Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) waarschuwde afgelopen weekend in een opiniestuk in Het Laatste Nieuws dat de ziekenhuizen meer dan genoeg bespaard hebben, zeker in een klimaat “waarin ziekenhjuizen aan vele nieuwe regels en bijkomende eisen moeten voldoen.” De personeelsnorm ligt trouwens onder het Europese gemiddelde. ”Vandaag staan er in onze Belgische ziekenhuizen zo'n 40.000 voltijdse verpleegkundigen aan het bed. Willen we hun aantal optrekken tot de gemiddelde personeelsnorm in Europa, dan zouden we 15.000 extra voltijdsen moeten aanwerven. Dat zou een extra jaarlijkse loonkost betekenen van 975.000 miljoen euro: een bedrag waarvan je gaat duizelen!”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.