Et pour les francophones la même chose?

Wat denken onze Franstalige vrienden over de te veranderen ziekenhuisfinanciering? Uitspraken (1) uit de mond van drie tenoren.

Yves Smeets van Santhea, Franstalige – socialistisch georiënteerde - tegenhanger van Zorgnet-Icuro, staat iets verderaf van Maggie De Block dan Peter Degadt. Degadt, die De Block inspireerde met een opsplitsing in basis-, gespecialiseerde en universitaire zorg. En dat valt ook te merken aan het discours van Smeets: “Met uitzondering van de nota van de minister een jaar geleden hebben we geen nieuwe concrete elementen over de toekomst van het financieringsmodel.” Het geloof in de hervorming staat hier op een laag pitje.

Paul d’Otreppe (Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs) bekijkt het met enige humor: “Als je directeurs vraagt wie een ‘basisziekenhuis’ runt, antwoordt niemand… Elk ziekenhuis wil ‘gespecialiseerd’ zijn. Daarom moeten we minimale activiteitsdrempels vastleggen.” D’Otreppe ziet ingrijpende veranderingen: “Ik ken geen enkele ziekenhuisdirecteur die denkt dat niets zal gebeuren de volgende jaren.  En die verandering zal ingrijpend zijn”, voorspelt hij. “Geen evolutie zoals De Block zegt, maar een revolutie. Alles kan bewegen als ze voor een tweede termijn verkozen wordt.

Jacques de Toeuf (Bvas) tot slot vindt dat het kabinet nog steeds op schema zit. Hij focust op de supplementen en weet dat Maggie De Block uit is op ‘quick wins’. “De integratie van het remgeld in een forfaitair systeem blokkeert veel. De wet verbiedt supplementen voor forfaits. We moeten iets vinden dat supplementen toelaat in dit systeem.

 

(1) De uitspraken vielen op een debat van de MMIS (studenten en gediplomeerden van de ‘Mastère en management des institutions de soins de santé’) van de ULB. Het debat op 14 april werd gemodereerd door dr. Benoît Cardos en hoofdredacteur van Le Spécialiste, Vincent Claes.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.