Geen versoepeling door slechte cijfers, ziekenhuizen naar fase 1b

"Met deze cijfers kan je niet versoepelen". Dat heeft premier Alexander De Croo verklaard na afloop van het Overlegcomité. Hij doelde daarmee op de toename van het aantal coronabesmettingen van afgelopen week, maar vooral op de 200 nieuwe ziekenhuisopnames die er ook voor Frank Vandenbroucke te veel aan zijn.

Die slechte cijfers werden gisteren genoteerd. "Als het stormt, kan je niet opstijgen", aldus de eerste minister.

Heel wat experts hadden de afgelopen dagen al forse waarschuwingen de lucht ingestuurd in verband met de ongunstige evolutie en de mogelijke start van een derde golf. De situatie deed denken aan die van september toen de regering Wilmès het gaspedaal indrukte in plaats van op de rem te gaan staan. Premier De Croo wil zeker niet dezelfde fout maken, al gaat het hier om een moeilijke beslissing.

Anderzijds: als we nog enkele weken op de tanden bijten zou dit ons, de eerste lijn en de ziekenhuizen in april in een veel gunstiger vaarwater brengen.

De voorbije 24u werden 204 opnames geteld, en "dat is veel", aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. 'Er liggen ook weer 400 mensen op intensieve zorg. Dat is een drempelwaarde die aangeeft dat de ziekenhuizen naar fase 1b gaan. De helft van de bedden op intensieve zorg moeten beschikbaar zijn voor covid. Dit betekent niet dat er andere zorg moet worden uitgesteld". 

Maar het is uiteraard wel een teken aan de wand. Er komt wel snel nieuw overleg, volgende week al, in de hoop dat de cijfers dan gunstiger evolueren.

Vlaams minister-president Jan Jambon benadrukt dat er twee wegen naar de uitgang zijn. Die loopt via het opvolgen van de regels en via vaccinatie. Wat dat laatste betreft, merkte de Vlaamse minister-president op dat het aantal hospitalisaties en sterfgevallen in woonzorgcentra drastisch is afgenomen. Hij riep de bevolking ook op om de armen niet te laten zakken.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.