Globale forfaits: anesthesisten dreigen voor het eerst openlijk met acties

Het wetsontwerp van minister De Block om een prospectief globaal forfait in te voeren, botst op weerstand bij de anesthesisten in de eerste plaats, maar ook bij andere specialisten. Zonder correcties dreigen ze in een open brief met acties.

Enerzijds zullen de anesthesisten in een concurrentielogica gedwongen worden om patiënten te selecteren en zo te besparen, anderzijds vermindert onze service naar de patiënt”, heet het onder meer. De anesthesisten vrezen dat het globaal forfait ook financieel tegen hen zal werken door het principe van de communicerende vaten: "Als sommige ziekenhuizen beslissen om een aantal gereputeerde chirurgen beter te betalen, dan zal dat ten koste gaan van de andere specialismen zoals de anesthesisten.”

De anesthesiologen vrezen verder onder andere dat ze zullen belanden in een commercieel spel van forfaits belanden waarmee men dreigt te ‘marchanderen’ op het vlak van aanbod en financiering. "Dus moeten de anesthesiehonoraria buiten de forfaits gehouden worden.”

Komt er op de brief niet snel een antwoord, dan wordt gefluisterd in de ziekenhuisgangen dat nationale acties de volgende weken bekeken worden.

De open brief werd ondertekend door een rits van vooraanstaande anesthesisten.

> Lees de open brief

> Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @specialistkrant en @MediSfeer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.