Gloednieuwe spoed open in Lier

Afgelopen zaterdag ging de gloednieuwe spoed van het HeiligHartziekenhuis Lier open. Met vier grote zones, een aparte kinderzone en veel daglicht worden patiënten efficiënt en veilig opgevangen. Bovendien zorgt de integratie van de dienst medische beeldvorming, eerder al aangekondigd, voor een Europese primeur.

“23.000 patiënten per jaar, zo veel mensen melden zich bij onze spoeddienst aan” zegt dr. Koen De Feyter, medisch diensthoofd spoedgevallen. “We barstten de laatste jaren letterlijk uit onze voegen en het aantal patiënten nam fors toe. Die grotere toestroom opvangen in een verouderde infrastructuur was niet langer houdbaar. Onze nieuwe accommodatie is veel beter afgestemd op onze hedendaagse werking en de noden van de patiënt. We kunnen nu veel meer een geïndividualiseerde aanpak bieden.”

Efficiënte urgente zorg

De nieuwe spoedafdeling is zowat anderhalve keer groter dan vroeger. Na triage worden de patiënten naar de juiste wachtzaal of onderzoeksruimte verwezen.

Er zijn vier grote zones voorzien: de pediatrische zone, een fast track zone, een algemene behandelingszone en een reanimatiezone.

Hoofdverpleegkundige Erika Smolderen: “We beschikken voortaan over twee pediatrische behandelkamers en een aparte wachtzaal voor kinderen en hun ouders. Deze kleine patiëntjes komen dus in een aangepaste kindvriendelijke omgeving terecht. Wie via de ambulance binnenkomt en kritieke zorg nodig heeft, kunnen we rechtstreeks naar de reanimatiezone begeleiden. De twee reanimatieruimtes hebben bovendien een flexibele wand die opengeschoven kan worden voor de opvang van zware trauma’s.”

Begin juli al opende de dienst medische beeldvorming een aparte unit binnen de contouren van de nieuwe spoedgevallendienst, met integratie van radiografie en performante CT-Scan. Patiënten die op spoedgevallen opgenomen worden, zullen voortaan meteen ter plaatse onderzocht kunnen worden, zonder dat ze daarvoor naar de afdeling op de eerste verdieping moeten.

De dienst medische beeldvorming investeerde daarvoor in een volledig gerobotiseerde röntgenzaal met een RX toestel waarbij de buis en de detector onafhankelijk van elkaar in 6 verschillende richtingen kunnen bewegen rondom een zwevende tafel. “De patiënt moet dus niet verplaatst, noch gedraaid worden: veilig én comfortabel”.

Hierdoor zullen het spoedteam en de dienst medische beeldvorming niet alleen een snellere diagnostiek kunnen aanbieden, maar ook meer comfort aan de patiënt en is de dienst nog beter gewapend voor de opvang van majeure urgenties. De integratie van de gerobotiseerde röntgenzaal, in combinatie met een CT toestel op de dienst spoedgevallen, is tevens een Europese primeur.

Verder zijn er nog twee isolatieruimtes, een afzonderingsruimte en een decontaminatiekamer.

“Elke zone beschikt over een eigen wachtzaal met veel daglicht. Ondanks de hectiek die een spoeddienst kenmerkt, kunnen we alle patiënten op een meer vlotte, aangename en vooral efficiënte manier opvangen in een hypermoderne omgeving,” vult dr. De Feyter aan. Kortom, ons hart voor zorg is en blijft een vaste waarde in Lier. Die integreren we voortaan naadloos in een state-of-the-art spoedgevallendienst.

Veiligheid voorop in licht van pandemie

De pandemie van het coronavirus kwam er als het ware net op tijd. “De ervaring die we opdeden tijdens de pandemie, maakte dat we de plannen voor de nieuwe spoedgevallendienst nog konden verfijnen,” zegt Erika Smolderen. “De accommodatie is voorzien op eventuele nieuwe pandemieën: verschillende lokalen kunnen met behulp van verplaatsbare wanden snel en flexibel herbestemd worden, naargelang de ernst en de fase van een pandemie."

"Bij hoge nood, zoals tijdens de hoogste coronapieken van 2020-2021, kan de nieuwe spoedgevallen op korte tijd volledig ontdubbeld worden in twee volwaardige diensten (1 pandemie-zone, 1 zone voor de andere pathologie) elk met eigen wachtzalen, verpleegpost, behandelkamers, reanimatieruimte en sanitaire-logistieke voorzieningen. Datzelfde geldt trouwens ook voor de medische beeldvorming.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.