GZA communiceert open over technische fout endoscopen

GZA Ziekenhuizen (Sint-Vincentius) liet weten dat het een bloedonderzoek vraagt bij 100 patiënten na een technische fout bij de desinfectie van endoscopen. Het ziekenhuis stuurde daarom een brief naar een honderdtal patiënten om hen uit te nodigen voor een bloedonderzoek. De patiënten riskeren een besmetting.

Het ziekenhuis merkte in oktober op dat er een fout was gemaakt bij het onderhoud van een toestel dat een desinfectiebad voor endoscopen aanstuurt. De technicus van de fabrikant zou bij de aansluiting twee buizen hebben verwisseld, waardoor de sterilisering van de apparaten mogelijk niet correct verliep.

Een honderdtal patiënten die in die periode een endoscopisch onderzoek ondergingen, lopen door de fout het risico een besmetting te hebben opgelopen. Ze kregen een brief met uitnodiging voor een gratis bloedonderzoek, nu en opnieuw binnen zes maanden.

Worst case

"Het gaat hier wel om een absoluut worst-casescenario", benadrukt woordvoerster Hilde Brems. "De apparaten worden na gebruik wel schoongeveegd, maar we kunnen geen 100 procent garantie geven dat er geen besmetting is voorgevallen."

Hoewel de kans dus klein is, wil het ziekenhuis wel zijn verantwoordelijkheid nemen. Bovendien overweegt GZA gerechtelijke stappen tegenover de fabrikant die de fout maakte. "Onze juridische dienst is dit op dit moment aan het bekijken", zegt Brems.

De open communicatie is alvast een positief signaal want in het verleden was dit vaak taboe terwijl men al lang probeert om een no blame, no shame-cultuur te propageren in de ziekenhuizen. Hygiëne is mee door de coronacrisis meer dan ooit een ziekenhuis-kwaliteitsitem.

Bloedonderzoek moet nu uitwijzen of de bewuste patiënten via de endoscopie in Sint-Vincentius een infectie opliepen zoals HIV of hepatitis. De kans op zo'n besmetting is heel klein zoals ook hoofdarts dr. Kristiaan Deckers beklemtoont.

Zoals bekend zijn endoscopen niet eenvoudig te ontsmetten en ook arbeidsintensief. Eerder al werden over dit aandachtspunt afspraken gemaakt tussen de Zorginspectie Vlaanderen en de beroepsgroep, al blijft het soms nog zoeken.

Reactie leverancier

In een reactie laat Cantel, de leverancier van het toestel, weten dat het het incident betreurt en de emotie die ontstaan is begrijpt. "Zodra het probleem werd vastgesteld, bracht Cantel het ziekenhuis onmiddellijk op de hoogte en werd het probleem verholpen." Cantel zegt wel dat de het risico op besmetting uiterst laag is, omdat het toestel wel goed gereinigd was. "Klinische gegevens bevestigen dat een zorgvuldige reiniging de microbiële belasting met 99,9 procent tot 99,9999 procent vermindert."

Het bedrijf wil constructief samenwerken met alle partijen en het ziekenhuis zo goed mogelijk ondersteunen. "Cantel begrijpt uiteraard dat het ziekenhuis niets aan het toeval wil overlaten en dat het daarom alle patiënten heeft geïnformeerd."

> Lees ook: veel vragen rond desinfectie flexibele endoscopen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.