H.U.B. eist retrocessie Riziv-premies: Franstalige aso's verontwaardigd

Een recente brief van de Brusselse H.U.B. (Hôpital Universitaire de Bruxelles dat Erasme, Bordet en l’Hôpital Universitaire des Enfants Reine Fabiola (HUDERF) overkoepelt) weekte een golf van reacties los, vooral bij Franstalgie specialisten in opleiding. 

De brief vroeg de betrokken professionals  om een Riziv-premie terug te betalen aan het ziekenhuis, onder het voorwendsel dat het ziekenhuis de kosten in kwestie had gedragen. De enkele maanden geleden ingevoerde Riziv-premie was inderdaad bedoeld om sommige kosten van zorgverleners te compenseren. Denk aan de kosten (personeel, energie, enz.) die zorgverstrekkende werkgevers maken. Om voor deze bonus in aanmerking te komen, moesten de zorgverleners aan bepaalde voorwaarden voldoen: volledig geregistreerd zijn (en dat blijven van 15/02 tot 31/12/2023), en een minimumdrempel van ambulante diensten halen. Maar blijkbaar wil het ziekenhuis nu deze premie recupereren.

In de brief staat dat de H.U.B. wil "onderstrepen dat deze premies bedoeld zijn om de kosten te compenseren en dat ze dus in hun geheel ten goede moeten komen aan de instellingen.”

Artsen in opleiding verrast

De Franstalige tegenhanger van Vaso, de Délégation des Médecins Francophones en Formation (DeMeFF) is totaal verrast. Ze vraagt dat  "eventuele interne akkoorden" worden gesloten voordat een dergelijke retrocessie wordt overwogen. Een dergelijke bepaling is echter niet opgenomen in de overeenkomsten met de H.U.B.

De e-mail die naar het personeel is gestuurd, is dus misleidend en schetst een situatie die - eens te meer - ongunstig is voor de werknemer, waardoor de precaire situatie waarin hij zich bevindt, nog wordt versterkt, luidt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.