HeiligHartziekenhuis Lier integreert radiologie en spoed

De afdeling medische beeldvorming van het HeiligHartziekenhuis opent een satelliet op de volledig vernieuwde spoedgevallendienst. Ze investeert daarbij in 2 nieuwe CT-scanners van de allernieuwste generatie. De aanwezigheid van een volwaardige afdeling radiologie, met bovendien een volledig gerobotiseerde röntgenzaal, is een primeur in Europa, heet het.

“Uiteraard zijn we bijzonder trots op deze uitbreiding” zegt dr. Michel Baeyaert, medisch diensthoofd van de afdeling medische beeldvorming van het Lierse ziekenhuis. “Op de huidige locatie werken we sinds enkele maanden met een “Canon Aquilion One Prism” CT-toestel. Op de bijkomende, nieuwe locatie die volledig binnen de contouren van de nieuwe spoedgevallendienst huist, investeren we in een tweede CT-scanner, de “Canon Aquilion Prime SP”. Beide toestellen zijn zeer performante, high-end CT’s met een hoge resolutie en, niet onbelangrijk, een lage stralingsdosis.”

Brede detector

"Deze allernieuwste generatie CT-toestellen maakt gebruik van een brede detector. Hierdoor verkort niet alleen de onderzoekstijd, wat minder ongemak en minder kans op beweging geeft tijdens de scan, we kunnen ook een lagere dosis gebruiken voor alle onderzoeken."

De nieuwste generatie hardware, gecombineerd met artificiële intelligentie voor het reconstrueren van beelden, laat een lagere stralingsdosis toe en dat is dan weer veiliger voor patiënt en arts. “De CT maakt gebruik van zogenaamde “dual energy imaging”, of “spectrale beeldvorming”, waarbij de beeldvorming gebeurt op basis van 2 energieniveaus. Dit maakt een betere karakterisatie en detectie van letsels mogelijk” legt dr. Baeyaert uit.

“We zijn in Lier een van de voorlopers in België die deze vernieuwde manier van beeldvorming gebruikt.” Deze nieuwe scanmogelijkheid laat onder andere toe om heup- en knieprothesen, en rugingrepen beter te beoordelen.

“Tot slot zullen we een ook perfusiebeeldvorming (meting van de doorbloeding van het hersenweefsel) kunnen uitvoeren, wat van groot belang is bij patiënten met CVA of herseninfarct/bloeding.”

Europese primeur

Er wordt niet alleen geïnvesteerd in de nieuwe CT-toestellen, er komt ook een volwaardige conventionele zaal op de nieuwe dienst spoedgevallen (die in september van dit jaar opent).

“Patiënten die op spoedgevallen opgenomen worden, zullen voortaan meteen ter plaatse onderzocht kunnen worden, zonder dat ze daarvoor naar de afdeling op de eerste verdieping moeten” zegt dr. Baeyaert. “Enkel een MR-onderzoek voeren we nog steeds alleen op de huidige locatie uit, maar alle andere onderzoeken kunnen voortaan snel, efficiënt en veilig uitgevoerd worden binnen de spoedgevallendienst.”

Hiervoor investeert de afdeling medische beeldvorming in een volledig gerobotiseerde röntgenzaal met een RX toestel (Adora DRi van Canon) waarbij de buis en de detector onafhankelijk van elkaar in 6 verschillende richtingen kunnen bewegen rondom een zwevende tafel. Bovendien kan deze tafel ook weggeklapt worden zodat een patiënt op een traumabrancard kan worden onderzocht. “De patiënt moet dus niet verplaatst, noch gedraaid worden: veilig én comfortabel” aldus dr. Baeyaert.

Het volledig integreren van medische beeldvorming, met gloednieuwe CT en RX, is een Europese primeur volgens het ziekenhuis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.