"Het Kartel wil meer en beter inzake art 155§3 ziekenhuiswet"

Het Kartel (ASGB/GBO/MODES) waardeert dat hierin een aantal aanpassingen in positieve zin opgenomen zijn. "Toch zijn wij van mening dat dit nieuwe voorstel nog niet ver genoeg gaat en we hebben onze argumentatie hierover reeds meermaals schriftelijk én aan de onderhandelingstafel kenbaar gemaakt", meent voorzitter Gevaert.

Het Kartel (ASGB/GBO/MODES) waardeert dat een aantal aanpassingen in positieve zin opgenomen zijn. Zo zullen de ziekenhuizen enkel nog kosten kunnen aanrekenen die niet door het BFM of via regionale budgetten vergoed worden en dit ook moeten aantonen. Evenzeer moeten de ziekenhuizen aantonen dat ze voldoende maatregelen genomen om de betrokken kosten ‘zorgvuldig te beheersen’.  Al zal dat voor de artsen moeilijk hard te maken zijn. En dat de medische raad het recht heeft om bijkomende informatie te vragen zou er nog moeten aan mankeren. "We stellen ons in dat verband ook de vraag wat de zgn. bewijslast in hoofde van het ziekenhuis de facto inhoudt. Hoe en door wie kan daar een (efficiënte) controle op uitgeoefend worden?"

Welke kosten aangerekend?

"Toch zijn wij van mening dat dit nieuwe voorstel nog niet ver genoeg gaat en we hebben onze argumentatie hierover reeds meermaals schriftelijk én aan de onderhandelingstafel kenbaar gemaakt. Zo is nog altijd niet duidelijk welke kosten wel of niet aangerekend mogen worden. We begrijpen dat het onmogelijk  is om een volledige lijst van alle mogelijk kosten in een KB op te nemen maar het onderscheid tussen directe en indirecte kosten en bijzondere bijdragen is nog steeds niet voldoende gedefinieerd."

Ten slotte blijft het syndicaat er ook op aandringen dat de inhoudingen niet langer in procenten zouden uitgedrukt worden maar in absolute cijfers. "Vergelijk het wat ons betreft met de gedetailleerde kostenstaat die je als bouwheer bij een verbouwing periodisch van de aannemer te zien krijgt: die is ook in euro en niet in percentages opgemaakt. Als compromis kunnen we wel leven met een voorlopige afhouding in procenten bij wijze van voorschot maar die moet op het einde van het boekjaar dan gecorrigeerd worden o.b.v. reële kosten."

"Pas als dat het geval is kan er sprake zijn van echte transparantie. Maar daarvoor moet de wet aangepast worden en daar lijkt men geen zin in te hebben", besluit het Kartel.

> Eerste horde eresupplementen genomen (Bvas)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.