Het rommelt bij de Franstalige assistenten in opleiding

Hun afvaardiging schreef diverse Brusselse ziekenhuizen aan. Ze maakte de rekening en stelde vast dat "9 verlofdagen zijn ingetrokken bij de ASO's in het Sint-Pietersziekenhuis en het Huderf, en 10 dagen in het Universitair Ziekenhuis Brugmann".

De specialisten in opleiding zijn boos en laten dat weten in een brief aan sommige Brusselse openbare ziekenhuizen: "Wij zijn boos over de vermindering van het aantal verlofdagen in ziekenhuizen. De ziekenhuizen komen terug op de toezeggingen die na de staking in mei publiek zijn gedaan," luidt een brief die de delegatie zopas richtte aan Renaud Witmeur, voorzitter van de raad van bestuur, Etienne Wéry en Dirk Thielens, gedelegeerde bestuurders, en aan de leden van het directiecomité van het netwerk, Francis De Dree voor het Jules Bordet Instituut, dr. Nicolas Deconinck voor het Huderf, Catherine Foldberg voor de Iris Zuid ziekenhuizen, dr. Philippe Leroy voor het Universitair Ziekenhuis Sint-Pieter, en Dr. Pierre Wauthy voor het Universitair Ziekenhuis Brugmann.

Concreet stelt de afvaardiging in deze brief (ondertekend door dr. Noéline Bellefroid ULiège, dr. Elise Simonin UCL, dr. Sami Barrit ULB) na afrekening dus vast dat "9 verlofdagen zijn ingetrokken bij de ASO's van het Sint-Pietersziekenhuis en het Huderf, 10 dagen in het Universitair Ziekenhuis Brugmann.

Grondrecht ontzegd

Voor hen bestaat er nog een ander probleem: "Ons is gemeld dat de personeelsdiensten van bovengenoemde instellingen ook aan sommige ASO's het grondrecht hebben ontzegd om vrij te beschikken over een kopie van hun arbeidsovereenkomst. Dat is illegaal."

Geen goodwill van ziekenhuizen

De delegatie is ook bezorgd over het feit dat "GIBBIS zich verzet tegen de arbitrage van minister Dermagne over de kwestie van de berekening van de tijdens het verlof getelde uren, zonder dat daarvoor een solide rechtsgrondslag bestaat. Voor de afgevaardigden roept een dergelijke houding vragen op: "Dit doet vragen rijzen over de goede wil van de ziekenhuisfederaties om ervoor te zorgen dat de verbintenissen in de context van het commissie artsen-ziekenhuizen worden nageleefd.

Als de situatie niet in orde komt, zullen er in de komende weken waarschijnlijk acties te velde ontstaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.