"Het wordt weer huzarenstukje voor ziekenhuizen" (Margot Cloet)

Dat de ziekenhuizen in ons land tegen 15 september opnieuw moeten opschalen naar de fase 1A van het spreidingsplan, wordt weer een huzarenstukje. Dat zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. Om de ziekenhuizen te ontlasten en geen zorg te moeten uitstellen, zit er maar één ding op: "vaccineren, vaccineren en vaccineren", stelt ze nog.

Het aantal ziekenhuisopnames door corona gaat de afgelopen dagen onafgebroken de hoogte in. Dinsdag/gisteren telden alle Belgische ziekenhuizen samen 701 COVID-patiënten, van wie 225 op de afdelingen intensieve zorg. De marge is met 2.000 IC-bedden in heel het land nog groot, maar omdat de patiënten vooral geconcentreerd zijn in bepaalde regio's, zoals Brussel, is in twaalf ziekenhuizen de bezetting op intensieve zorg boven de 25 procent uitgestegen. In die ziekenhuizen wordt niet-dringende reguliere zorg nu uit noodzaak opnieuw uitgesteld. 

"In de meest pessimistische modellen zitten we volgende week weer aan de 300 coronapatiënten op de dienst intensieve zorg", verklaart Cloet.

Voor de ziekenhuizen is het haalbaar om tegen 15 september opnieuw op te schalen, maar het wordt een huzarenstukje. "Ziekenhuizen moeten zich herorganiseren, aparte afdelingen maken en daarvoor personeel voorzien."

Om te voorkomen dat er nog verder moet worden opgeschaald en dat zorg opnieuw moet worden uitgesteld, is er volgens Cloet maar één oplossing: vaccineren, vaccineren en vaccineren. De vaccinatiegraad moet nog ophoog en dus moeten mensen die dat nog niet hebben gedaan, zich laten inenten.

"Het zijn de mensen die niet gevaccineerd zijn die in het ziekenhuis en mogelijk op intensieve zorgen terechtkomen. Slechts af en toe is er een patiënt bij die al deels of volledig gevaccineerd zijn", verklaart ze. "Elk individu moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de groepsimmuniteit te verhogen. Het is jammer dat er mensen zijn die dat niet doen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.