Hiv-diagnoses: daling met een kwart in België sinds 2012

De Belgische ARC’s wisten samen met andere stakeholders het aantal nieuwe hiv-diagnoses steeds verder terug te dringen, met een daling van ongeveer 25% in nieuwe diagnoses sinds 2012. Ondanks deze daling krijgen jaarlijks nog bijna 900 mensen de diagnose van hiv-infectie te horen. 5 jaar Aids Referentie Centrum (ARC) Brugge zet de werking van ARC's in de kijker.

Op 2 december, de dag na Wereldaidsdag op 1 december, zet het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV graag in de kijker dat het als erkend Aids Referentie Centrum (ARC) al vijf jaar lang de zorg voor de hiv-patiënten uit de provincie West-Vlaanderen op zich neemt.

Het ARC-team bemant die dag een infostand in de inkomhal op campus Sint-Jan. De Belgische ARC’s wisten samen met andere stakeholders het aantal nieuwe hiv-diagnoses steeds verder terug te dringen, met een daling van ongeveer 25% in nieuwe diagnoses sinds 2012. Ondanks deze daling krijgen jaarlijks nog bijna 900 mensen de diagnose van hiv-infectie te horen.

Wereldaidsdag

Vijf jaar geleden, op 1 augustus 2014, werd het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV erkend als Aids Referentie Centrum (ARC) voor de provincie West-Vlaanderen. Een lustrum dat in het kader van de Wereldaidsdag (1 december) nog even speciale aandacht verdient. Vooral ook omdat er sindsdien een duidelijke evolutie merkbaar is.

Toch blijven hiv en patiënten met dit virus nog door veel vooroordelen en taboes omgeven. Vandaar de Wereldaidsdag. Op campus Sint-Jan zal het ARC-team de dag nadien, op 2 december, een infostand bemannen in de inkomhal. Ze delen er informatieve folders, sympathisantenlintjes en gadgets uit, terwijl een grote ballonnenstrik en informatieve muurprojecties de aandacht van de voorbijgangers trekken.

Zorg voor hiv-patiënten In België is de zorg voor hiv-patiënten georganiseerd rond 12 door de overheid erkende en ondersteunde ARC’s. In de begroting 2020 is opnieuw ruim 8,8 miljoen voorzien voor de aids laboratoria.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.