"Ik hoop dat dit zal volstaan" (Frank Vermassen) 

De hoofdarts van het UZ Gent hoopt dat het pakket maatregelen van het Overlegcomlité wordt opgevolgd. "Het is belangrijk dat mensen de situatie correct inschatten en dat men de maatregelen volgt", zegt dr Frank Vermassen. "Ik hoop dat dit zal volstaan. Maar het hangt natuurlijk af van de mate waarin de maatregelen gevolgd zullen worden."

Het UZ Gent zag de voorbije dagen heel wat nieuwe besmettingen en ook de zorgbehoefte neemt toe. "De druk is de laatste dagen verder toegenomen. We hebben 42 patiënten en zowat 30 procent van onze capaciteit op intensieve zorg is ingenomen. Ik ben dus blij dat deze maatregelen genomen zijn." Ook in andere Gentse ziekenhuizen neemt de druk toe.

    "Het is op dit moment ernstig. Maar nog niet hopeloos of dramatisch", vervolgt de Gentse hoofdarts. "Maar we moeten vermijden dat het zo wordt." De genomen maatregelen vormen voor de hoofdarts "een goed evenwicht tussen enerzijds wat nodig is en anderzijds wat mogelijk is om de economische en sociale activiteit zoveel mogelijk te garanderen."

 Vooral een goede opvolging van de maatregelen zal erger voorkomen. "Ik geloof dat deze maatregelen het verschil kunnen maken. Maar laat me een oproep doen aan de bevolking om te doen wat nodig is. Dan kunnen we de curve de komende dagen naar beneden corrigeren."

Het UZ Gent kwam de voorbije weken in het nieuws omdat het ziekenhuis geen bedden voor COVID-patiënten wou reserveren. "De patiënt die het meeste nood heeft aan een bed op intensieve zorg, zal dat bed krijgen. Of dat een COVID-patiënt is of niet", zegt Vermassen daarover. 

Het ziekenhuis heeft de voorbije week 13 patiënten overgenomen van andere ziekenhuizen, voornamelijk uit Oost-Vlaanderen. Er zijn ook transfers geweest van niet-COVID-patiënten voor Intensieve zorg. Vermassen vindt dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen COVID- en niet-COVID-patiënten. 

"Maar dat houdt niet in dat we ons niet moeten voorbereiden op een verslechtering van de situatie." Het UZ heeft geleerd uit vorige golven en heeft vertrouwen in een flexibele aanpak om snel bijkomende COVID-capaciteit te voorzien indien dat nodig is. 

"Ik ben geen doemdenker. Maar het is duidelijk dat - indien de situatie toch zou verslechteren - men verder moet verstrengen. Er bestaan niet veel andere oplossingen. Gelukkig is het dankzij de vaccinaties wel zo dat de druk op de ziekenhuizen niet te vergelijken is met wat we in de eerste fase gezien hebben. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis belandt is een stuk lager dankzij de vaccinaties", herinnert Vermassen. "Daarom ben ik erg blij dat de beslissing genomen is om iedereen een derde prik te geven. Dat zal de situatie nog veiliger maken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.