Jessa investeert miljoen in digitaal operatiekwartier voor hersen- en rugchirurgie

De afdeling neurochirurgie van het Jessa Ziekenhuis voert voortaan hersenchirurgie uit met de nieuwste geavanceerde technologie. Als onderdeel van een investeringsprogramma van meer dan 1 miljoen euro voor de afdeling neurochirurgie heeft het Jessa Ziekenhuis het Cirq Robotic System ® van de Duitse firma Brainlab aangekocht: een nieuw type robotische arm.

De robot is ontworpen om de precisie te verhogen in verschillende procedures, waaronder hersenbiopsieën en rugchirurgie. De neurochirurgen van het Jessa Ziekenhuis hebben als eersten in de BeNeLux deze ingreep de laatste weken reeds meerdere malen uitgevoerd.

Dr. Eric Put (foto), diensthoofd neurochirurg: “Deze ingrepen verliepen al 20 jaar computergestuurd in ons ziekenhuis, maar deze technologie brengt ons naar een nieuw niveau van chirurgische precisie door ons een bijkomende gemotoriseerde en zeer nauwkeurige hand bij te brengen in het operatieveld.”

Yves Breysem, algemeen directeur: “Deze nieuwe technologie past volledig in de visie van het Jessa Ziekenhuis om in te zetten op de allernieuwste technologie om onze patiënten de allerbeste zorg te kunnen bieden. In vele chirurgische disciplines wordt Minimaal Invasieve Chirurgie de nieuwe norm, en robotische chirurgie is een sleutelelement in deze transitie."

"Ons team van neurochirurgen is bovendien ook actief in de netwerkziekenhuizen van Sint-Truiden en Heusden-Zolder, zodat ook binnen ons ziekenhuisnetwerk deze betere gespecialiseerde zorg kan worden aangeboden aan de patiënt.”

Door minimaal invasief te werken maakt de arts kleinere incisies, waardoor schade aan het omliggende gezonde weefsel beperkt wordt.

De nieuwe technologie biedt verschillende voordelen. Dr. Eric Put: “Door de werkwijze kunnen we het boorgat in de schedel verkleinen van 1 cm naar 2,5 mm. De huidincisie is daardoor ook veel kleiner, en dus patiënt slechts een heel klein litteken aan de ingreep overhouden."

“De robotische arm biedt daarnaast vooral het voordeel dat hij nauwkeuriger kan werken dan onze vorige methode, waarbij we wel computergestuurd werkten maar de uitlijning van de biopsienaald uiteindelijk manueel deden. Voor sommige biopsieën moeten we met de biopsienaald heel diep in de hersenen gaan, om midden in een heel klein letsel uit te komen. Onze nieuwe robot-gestuurde methode geeft ons veel meer zekerheid dat we op de juiste plaats zijn met de biopsienaald”, aldus dr. Put.

Neurochirurg blijft de piloot

De robotische arm is steeds onder de volle controle van de neurochirurg en neemt zelf geen beslissingen tijdens de procedure. Hij neemt de positie in die de artsen aangeven in de software. Zo maakt de robot letterlijk ook handen vrij en kan de arts zich nog meer concentreren op de ingreep zelf.

Het Jessa Ziekenhuis zal in de nabije toekomst de robot ook inzetten voor het plaatsen van schroeven in de ruggenwervels – ook een procedure waarbij nauwkeurigheid uiterst belangrijk is. Ook bij deze ingrepen zal de robotische arm zich instellen in de positie die vooraf door de neurochirurg virtueel bepaald is.

De ingrepen op de wervelkolom zullen daags voor de ingreep virtueel gepland en gesimuleerd worden om de volgende dag exact volgens plan te worden uitgevoerd. De neurochirurg zal ook onmiddellijk na de ingreep -als de patiënt nog op de operatietafel ligt- een 3D controle scan kunnen uitvoeren en de patiënt met een gerust hart naar de recovery kunnen laten gaan.

Digitaal operatiekwartier

De investering van het Jessa Ziekenhuis kadert in de implementatie van volledig nieuw ‘digital OR’ voor neurochirurgie. Neuronavigatie met robotische ondersteuning voor hersenchirurgie, 3D beeldvorming tijdens de ingreep, de spiksplinternieuwe robotische navigatie voor wervelkolom chirurgie worden allemaal software matig geïntegreerd in één digitaal operatiekwartier.

Bekijk hier het filmpje waarbij dr. Put de robotische arm gebruikt bij een hersenbiopsie. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.