Jessa start innovatielab voor revalidatiehulpmiddelen

Het Jessa Ziekenhuis start binnen de muren van revalidatiecampus Sint-Ursula in Herk-de-Stad met het innovatielab 'FRAME' voor de innovatie van revalidatiehulpmiddelen. Het testlab moet vooral een kenniscentrum vormen voor bedrijven die hulpmiddelen maken voor revalidanten. "We zien het lab als een 'innovatieversneller' door alle zorgpartners op een centrale locatie te groeperen", zegt Sarah Meyer van FRAME.

Revalidatiehulpmiddelen testen door patiënten en therapeuten blijkt vaak essentieel om een nieuw product succesvol op de markt te brengen. Heel wat kmo's hebben daarvoor echter niet altijd de kennis in huis. FRAME helpt tijdens het creatieproces, test en hertest prototypes, en schrijft aanbevelingen aan de producent voor het hulpmiddel in kwestie.

Een van de terugkerende problemen binnen de revalidatiezorg blijkt dat nieuwe toepassingen te weinig worden getest op revalidanten, wat maakt dat ze in de praktijk niet altijd tegemoet komen aan de noden van de patiënten. Met het testlabo 'FRAME' wil het Jessa Ziekenhuis in Hasselt een objectieve maar verbindende partner zijn tussen de zorgsector, innovatief ondernemerschap en de wetenschap, klinkt het.

Ervaring

Het revalidatiecentrum in Herk-de-Stad bouwde in het verleden best al wat ervaring op in het ontwikkelen van hulpmiddelen. Telkens vonden ze een plaats binnen het revalidatiedomein. Een mooi voorbeeld daarvan is de recent ontwikkelde handorthese (hulpmiddel dat vingeren handbewegingen van een patiënt na een verlamming ondersteunt), en eerder al de Theomatik (laat mensen met slechts één functionele arm toe om opnieuw zelfstandig te eten (www.theomatik.be).

Nog andere voorbeelden van hulpmiddelen die vanuit een sterke klinische vraag werden ontwikkeld zijn het communicatiespel “praat je weg” en de halve deur-oplossing om wegloopgedrag te verminderen. Dankzij deze hulpmiddelen zijn patiënten sneller zelfredzaam om te kunnen deelnemen aan de actieve samenleving.

"We stellen vast dat er al jaren te weinig afstemming is tussen de verschillende partners. Dat heeft een nefaste invloed op innovatie in de sector. En dat benadeelt de revalidant", zegt Sarah Meyer, wetenschappelijk medewerker van FRAME. "FRAME kan daarin zeker het verschil maken. Door op een objectieve manier nieuwigheden te cocreëren, te testen, te evalueren en bij te sturen."

"Deze testfaciliteiten zullen de weg effenen voor heel wat innovatieve en 'vermarktbare' producten in de revalidatiezorg. West-Limburg krijgt er zo een heuse aantrekkingspool voor nieuwe en bestaande bedrijven en hoogwaardige jobs bij", vult gedeputeerde van Economie Tom Vandeput (CD&V) aan. "Daarmee zet het testlabo ook onze brandende ambitie uit het actieplan SALKturbo kracht bij om Limburg tot een leidend zorglab in de Euregio te maken."

Op grote schaal

Het Herkse revalidatiecentrum telt momenteel 90 erkende revalidatiebedden, 5 erkende COMA-bedden en een uitgebreide dienst voor ambulante revalidatie. Op de campus worden jaarlijks 31.000 multidisciplinaire behandelingen uitgevoerd. Dit heeft als voordeel dat zowel het testen als het implementeren van nieuwe revalidatietechnologieën meteen op grote schaal kan gebeuren.

Naast het lab in Herk-de-Stad werden in de Euregio nog twee andere testcentra opgericht: in het Nederlands-Limburgse Hoensbroek kwam een gloednieuw centrum, terwijl in Luik de bestaande revalidatie-infrastructuur van het CHU-ziekenhuis (Centre Hospitalier Universitaire) aan de moderne noden aangepast werd. Deze drie Euregionale testlabo’s zijn telkens ingebed in het plaatselijke revalidatiecentrum. Samen vormen de drie Euregionale centra een innovatie-vriendelijke infrastructuur met duidelijke protocollen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.