Johnny Van der Straeten geeft CEO-fakkel door aan Prof. dr. Marc Peeters

Johnny Van der Straeten deelde op de Algemene Vergadering van het UZA van 29 november mee dat hij zijn mandaat als gedelegeerd bestuurder van het UZA beëindigt. Na een exceptionele carrière van 35 jaar geeft hij de kans aan een nieuwe generatie om het UZA te leiden. Prof. dr. Marc Peeters (foto) wordt de nieuwe CEO.

Gedelegeerd bestuurder Johnny Van der Straeten verlaat het UZA na een uitzonderlijke loopbaan van 35 jaar, waarin hij het UZA met tal van internationale erkenningen naar de Belgische top onder de ziekenhuizen loodste. Van der Straeten wenst met dit afscheidswoord alle collega’s te bedanken: “In deze 35 jaar heb ik het UZA zien veranderen naar een open, professioneel topziekenhuis dat klaar is om zijn impact nog verder te vergroten. Meer dan ooit staan wij aan de top in Vlaanderen. Ik kan alleen met verwondering en trots terugkijken op deze 35 jaar en ik wil heel expliciet al het personeel bedanken: ieder van jullie heeft toegevoegde waarde en ik ben blij dat jullie mijn tochtgenoten waren.”

Pivotale rol

Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen en voorzitter van de Raad van Bestuur van het UZA: “We zijn Johnny zeer dankbaar voor de pivotale rol die hij speelde in de uitbouw van ons UZA. We wensen Johnny alle goeds in alles wat hij nog onderneemt. Professor Marc Peeters neemt de leiding op zich en zal samen met de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur een strategie uitwerken om in de toekomst onze Antwerpse verankering te versterken. Samen met de universiteit zal het UZA bouwen aan de toekomst.”

Prof. dr. Marc Peeters was tot op heden diensthoofd oncologie aan het UZA. Hij zal in zijn rol als CEO nauw samenwerken met een intern adviesorgaan, dat bestaat uit artsen en verpleegkundigen.

Dr. Guy Hubens richt zich op netwerken

De Algemene Vergadering van het UZA besliste tevens om prof. dr. Guy Hubens, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de UAntwerpen, aan te stellen als universitair opdrachthouder ziekenhuisnetwerken.

De zorgsector maakt een uitermate moeilijke periode door. Het nieuwe management zal focussen op de verdere uitbouw van het UZA binnen een innovatief ecosysteem dat patiënten geïntegreerde totaalzorg biedt. 

Marc Peeters: “Vanuit mijn ervaring zie ik hoe mensen dankzij de medische vooruitgang én hun eigen inspanningen hun ziekte klein krijgen en terug een actief leven leiden. Als academisch centrum ontwikkelen we samen met partners en ervaringsdeskundigen gepersonaliseerde oplossingen om behandeling en opvolging nabij, continu en ‘onzichtbaar’ te maken. We respecteren het dagelijks leven van onze patiënten. We willen er op een positieve manier deel van uit maken."

"Genetica en andere data gedreven innovatie brengen de voorspellende en preventieve geneeskunde in een stroomversnelling. Ook die vruchten brengen we tot bij patiënten in Antwerpen en daarbuiten. Ik kijk ernaar uit om samen met het UZA-team van ons ziekenhuis de hub voor gezondheid en welzijn van de komende 10 jaar te maken. Met kennis maakt de patiënt zijn eigen keuzes in een fysiek en virtueel Antwerps ecosysteem.”

De Algemene Vergadering van het UZA is ervan overtuigd dat de keuze van de nieuwe gedelegeerd bestuurder stevige waarborgen biedt voor een vlotte overgang en kijkt met vertrouwen de toekomst tegemoet.

Dr. Hans Prenen volgt Marc Peeters op

In het UZA volgt prof.dr. Hans Prenen Marc Peeters op als diensthoofd oncologie. Prof. dr. Peter van Dam neemt de coördinatie over van het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA).

(c) foto Marc Peeters: Frank Toussaint

Over Marc Peeters

Marc Peeters ontwikkelde tijdens zijn loopbaan als internationaal gerenommeerd expert in maag- en darmkanker een bijzondere interesse in zorgmodellen en digitale oplossingen die een holistische en continue zorg voor patiënten kunnen waarmaken. Peeters stond aan de wieg van meerdere samenwerkingen in het Antwerpse zorglandschap, zoals het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen en het NETwerk (netwerk voor neuro-endocriene tumoren), dat patiënten hoogkwalitatieve oncologische zorg biedt.

Over Johnny Van der Straeten

Van der Straeten startte zijn loopbaan in het UZA in 1986 op de HR-dienst om na een directiefunctie op HR en financiën, in 2001 gedelegeerd bestuurder te worden. Het UZA, opgericht in 1979, groeide verder uit tot een dynamisch derdelijnsziekenhuis dat financieel gezond is. Van der Straeten was onder meer de drijvende kracht achter de internationale kwaliteitserkenningen als JCI en Magnet, en de uitbouw van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum.

De campus blijft groeien en krijgt naast een nieuw state-of-the-art centrum voor (dag)chirurgie en INZO, ook een nieuw traumacentrum. In de transitie naar de ziekenhuisnetwerken, verenigde hij mee UZA, AZ Monica, AZ Klina, AZ Voorkempen en AZ Rivierenland tot een alliantie van performante ziekenhuizen onder de naam Helix.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.